Άδεια τα ταμεία - Απλήρωτοι φόροι 1,3 δισ. ευρώ τον Αύγουστο

“Κόκκινο” έχουν χτυπήσει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, στοιχείο που δείχνει ότι οι τσέπες των Ελλήνων φορολογουμένων είναι πλέον άδειες. Στην περίπτωση που η εισπραξιμότητα συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, οι οφειλές αναμένεται να ξεπεράσουν ακόμη και τα 95 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μόνο τον Αύγουστο δεν έχουν καταβληθεί απλήρωτοι φόροι και πρόστιμα ύψους 1,368 δισ. ευρώ. Έτσι, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη από τις αρχές του έτους ανέρχονται πια στα 8,986 δισ. ευρώ, ενώ στο σύνολό τους άγγιξαν τα 91,6 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι Έλληνες θα πρέπει στο επόμενο διάστημα να καταβάλουν φόρους 1,8 δισ. για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος, απ΄όπου συμπεραίνεται ότι το νέο ρεκόρ στα ληξιπρόθεσμα να μην είναι μακρινό σενάριο.

Τα νέα οικονομικά στοιχεία αποτελούν “πονοκέφαλο” για την Κυβέρνηση όσο πλησιάζει ο καιρός για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, δημιουργώντας βάσιμα ερωτήματα σχετικά με το αν πλησιάζει η ενεργοποίηση του “κόφτη”.