Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ζήτησε την Τρίτη ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με σκοπό να τονωθεί η ανάπτυξη και να δοθεί ένα τέλος στην εποχή των χαμηλών επιτοκίων.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστειλε αυτό το μήνυμα μόλις μια ημέρα πριν οι βουλευτές ανακρίνουν τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τη χαλαρή νομισματική πολιτική του, δίνοντας έτσι συνέχεια στον “πόλεμο” ανάμεσα στη Γερμανία και το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Το τελευταίο έχει προχωρήσει σε επιθετικές μειώσεις επιτοκίων τα τελευταία χρόνια και έχει διοχετεύσει πάνω από ένα τρισ. ευρώ στην οικονομία μέσω αγορών περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο με την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη να είναι μέτρια και τον πληθωρισμό μετά βίας πάνω από το μηδέν, πολύ κάτω από το στόχο για επίπεδα κοντά στο 2%, η ΕΚΤ έχει λίγα να επιδείξει όσον αφορά τις προσπάθειές της και οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι η νομισματική της πολιτική έχει φθάσει στα όριά της, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σε άρθρο του που φιλοξενείται στη συντηρητική γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Σόιμπλε αναφέρει ότι τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά και αποτελούν αιτία σοβαρής και βάσιμης ανησυχίας.
«Θα μπορέσουμε να αφήσουμε αυτή τη φάση χαμηλών επιτοκίων πίσω μας μόνο εάν έχουμε περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη», ανέφερε ο Σόιμπλε. «Δεν θα το επιτύχουμε αυτό εάν συνεχίσουμε να κινούμαστε σε παλαιά μονοπάτια με νέα χρήματα, αλλά μόνο εάν αλλάξουμε πορεία».
Χρειάζονται περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη και οι κυβερνήσεις πρέπει να ξεκινήσουν να μειώνουν τα «αβάσταχτα υψηλά χρέη» τους προκειμένου να γίνουν πιο ανθεκτικά στα εξωτερικά σοκ, είπε ο Σόιμπλε.
Ο Γκίντερ Κριχμπάουμ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που προσκάλεσε τον Ντράγκι στο Βερολίνο για να εξηγήσει την πολιτική του στους βουλευτές αύριο, δήλωσε στο Reuters ότι ο κεντρικός τραπεζίτης θα πρέπει να περιμένει μια ειλικρινή συζήτηση.
«Είμαστε μέλη του κοινοβουλίου, όχι διπλωμάτες. Φυσικά και θα υπάρξουν κρίσιμα ερωτήματα, αλλά ο Ντράγκι μπορεί να το χειριστεί αυτό», δήλωσε ο Κριχμπάουμ, προσθέτοντας ότι οι βουλευτές θα τον ρωτήσουν για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και την υγεία του ιταλικού τραπεζικού τομέα.
Ο Κριχμπάουμ δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι ουσιαστικά σαν μια αόρατη διάσωση για την χρεωμένες χώρες της νότιας Ευρώπης και ότι αυτό ποτέ δεν εγκρίθηκε από τα κοινοβούλια.
«Φυσικά, η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη. Αλλά με τη σημερινή νομισματική πολιτική, η ΕΚΤ υπό τον Ντράγκι προχωρά δραστικά μέχρι τα όρια της εντολής της», πρόσθεσε ο Κριχμπάουμ.