"Μετωπική" ΥΠΟΙΚ-Κομισιόν για την πώληση των "κόκκινων" δανειών

Σάλος έχει προκληθεί μετά την αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση επέλεξε να μη δίνεται η δυνατότητα πρώτα στους δανειολήπτες να αγοράσουν οι ίδιοι τα «κόκκινα» δάνειά τους πριν τα πουλήσουν οι τράπεζες σε ξένα Funds. Μάλιστα η Κομισιόν σε έγγραφό της αναφέρει ότι δεν περιλαμβανόταν στα προαπαιτούμενα οι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είχε την πρωτοβουλία να συντάξει το νόμο και δεν αντιμετώπισε από τους θεσμούς κανένα περιορισμό σε κανένα στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι «η απελευθέρωση της αγοράς των “κόκκινων δανείων” ήταν ρητή μνημονιακή δέσμευση στη συμφωνία του Αυγούστου» και ξεκαθαρίζει ότι είναι παραπλανητικό οτιδήποτε άλλο βγαίνει στο φως της δημοσιότητας.

Μιλώντας σε προσυνεδριακή εκδήλωση-συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη ο κ. Σταθάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε με την πώληση των “κόκκινων” δανείων, υπογραμμίζει ότι:

«Μετά τη διαπραγμάτευση που κάναμε ισχύουν τα εξής: Πριν πουλήσει το δάνειο η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κάνει προσφορά στον δανειολήπτη τους προηγούμενους δώδεκα μήνες. Συνεπώς υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα για το θέμα αυτό. Παραπλανητική πληροφορία είναι ότι ισχύει στην Κύπρο. Δεν ισχύει στην Κύπρο. Στην Κύπρο ισχύει ό,τι ισχύει και στην Ελλάδα με αυτή τη νομοθεσία που έχουμε εισάγει. Ο κώδικας δεοντολογίας που φτιάξαμε κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος λέει ότι ρητά η επαναγορά δανείων είναι δυνατή και σε τιμή κάτω από την ονομαστική αξία. Νομίζω ότι οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι μάλλον παραπλανητική».

Ερωτηθείς για τη δεύτερη αξιολόγηση απάντησε ότι η «η αξιολόγηση, όπως είχαμε προβλέψει, θα κλείσει κανονικά και πριν από το Eurogroup».

Απάντηση ΥΠΟΙΚ για πώληση “κόκκινων” δανείων

Ταυτόχρονα κύκλοι του ΥΠΟΙΚ απαντώντας σε σειρά δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ των ΜΜΕ σχετικά με το δικαίωμα του οφειλέτη να υποβάλει πρόταση εξαγοράς του δανείου του πριν μεταβιβαστεί στα funds επισήμαναν ότι “η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνιστούσε εξαρχής θέση των δανειστών και αυτό αποτυπώθηκε στη συμφωνία του προηγούμενου Αυγούστου. Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να μπουν αυστηροί κανόνες στην αγορά των δανείων για να προστατευθούν αδύναμες κοινωνικές ομάδες δανειοληπτών και αυτό επετεύχθη.

Kατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με το νόμο για την απελευθέρωση της πώλησης μη-εξυπηρετούμενων δανείων, η πρόταση να παρέχεται η δυνατότητα κατά προτεραιότητα στον δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του, είχε γίνει από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά απορρίφθηκε από τους δανειστές ύστερα από διαδοχικές συζητήσεις. Στην περίπτωση της Κύπρου, στην οποία αναφέρονται τα πρόσφατα δημοσιεύματα, οι δανειστές είχαν απορρίψει, επίσης, αντίστοιχες προτάσεις, με αποτέλεσμα να είναι στη διακριτική ευχέρεια (που έτσι κι αλλιώς ισχύει και στην ελληνική περίπτωση) της τράπεζας να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα στους δανειολήπτες. Σύμφωνα με την ψηφισμένη νομοθεσία, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κάνει πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη δώδεκα μήνες πριν από τη πώληση του δανείου του”.

Τέλος, στην πρόσφατη τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών που συντάχθηκε σε συνεργασία με την Τ.τ.Ε., όπως ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, προβλέπεται η δυνατότητα ο δανειολήπτης να καταβάλει μετρητά για την εξαγορά του δανείου του σε ποσοστό της ονομαστικής του αξίας.