Δεν θα χρειαστεί εσωτερικό δανεισμό το ΙΚΑ για τις συντάξεις Οκτωβρίου

Οι συντάξεις του Οκτωβρίου πρόκειται να καταβληθούν από το ΙΚΑ χωρίς να χρειαστεί να υπάρξει ταμειακή διευκόλυνση. Αιτία το γεγονός ότι τα έσοδα του Ιδρύματος βελτιώνονται συνεχώς, για να φτάσουν στο φετινό οκτάμηνο να παρουσιάζουν αύξηση 4,96% ή 345,7 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιδρύματος, το ΙΚΑ «δεν θα προβεί σε αίτημα ταμειακής διευκόλυνσης (εσωτερικού δανεισμού) για την καταβολή των συντάξεων μηνός Οκτωβρίου 2016, όπως δεν χρειάστηκε ταμειακή διευκόλυνση και για την καταβολή των συντάξεων μηνός Σεπτεμβρίου 2016».

Αναφορικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης του Ιδρύματος και των ελλειμμάτων του, καθώς και με το αίτημα επιχορήγησης από το λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, η διοίκηση του ΙΚΑ υπενθυμίζει ότι «τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση και από τον ανωτέρω Ειδικό Λογαριασμό.

Τονίζεται, δε, ότι το έλλειμμα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ -ήδη γνωστό από το Δεκέμβριο του 2015, όταν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός-, βαίνει μειούμενο λόγω και της αύξησης των εσόδων του Ιδρύματος». Αξίζει να επισημανθεί ότι το ΙΚΑ, σε αυτή τη φάση, προτίθεται να μην καταθέσει στο ΑΚΑΓΕ, ποσό της τάξης των 180 – 200 εκατ. ευρώ. Για το συγκεκριμένο θέμα, επίκειται απόφαση του ΔΣ του Ιδρύματος, που συνεδριάζει αργότερα σήμερα.

Αίτηση επιχορήγησης από τον ΟΑΕΕ

Αίτηση για επιχορήγηση ύψους 150 εκατ. ευρώ από τον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ θα υποβάλλει ο ΟΑΕΕ. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση καθώς τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,7 δισ. ευρώ προέρχονται από ασφαλισμένους που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Την ίδια ώρα εκτός των ρυθμίσεων βρέθηκαν 67.863 οφειλέτες  με ανεξόφλητες οφειλές ύψους 1 δισ. ευρώ.