Νέες περικοπές στις συντάξεις του Νοεμβρίου- Έξτρα μειώσεις 50 ευρώ σε 250.000 επικουρικές

Έξτρα μείωση 50 ευρώ τον μήνα λόγω των αναδρομικών κρατήσεων αναμένεται να επιβληθεί σε περίπου 250.000 επικουρικές συντάξεις. Οι νέες περικοπές πρόκειται να ξεκινήσουν από το Νοέμβριο και θα διαρκέσουν έως ότου οι συνταξιούχοι τακτοποιήσουν τις αναδρομικές μειώσεις που ισχύουν από τον Ιούνιο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου” «οι αναδρομικές περικοπές θα πρέπει να αποφέρουν περί τα 170 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2016, αλλά με τον ορισμό πλαφόν 50 ευρώ, η εξοικονόμηση που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα δεν θα επιτευχθεί ως το τέλος του έτους, αλλά θα “περάσει” και μέσα στο 2017. Το αν θα χρειαστούν πρόσθετες περικοπές, αυτό θα εξαρτηθεί από το αν οι στόχοι θα επιτευχθούν. Προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν τέθηκε στις συζητήσεις».

Η νέα διάταξη θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή με όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα που έμειναν σε εκκρεμότητα από την αξιολόγηση της τρόικας τον περασμένο Ιούνιο και θα προβλέπει ότι το όριο των αναδρομικών περικοπών θα φτάνει στα 50 ευρώ και δεν θα περιορίζεται σε ένα πλαφόν μείωσης 10%, όπως αρχικά είχε προτείνει ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.
Δείτε τον αναλυτικό πίνακα για το σχέδιο για τις αναδρομικές μειώσεις στις επικουρικές όπως το δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος»:

Για παράδειγμα, η συνολική αναδρομική περικοπή των 390 ευρώ θα μοιραστεί σε δόσεις των 50 ευρώ για τους επόμενους 7,5 μήνες και στο διάστημα αυτό ο συνταξιούχος θα παίρνει 70 ευρώ αντί 120 ευρώ. Στην περίπτωση που μια επικουρική μειώθηκε κατά 100 ευρώ τον Σεπτέμβριο (σ.σ. από τα 240 στα 140 ευρώ), θα έχει αναδρομική περικοπή 300 ευρώ για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο που θα παρακρατηθούν με δόσεις των 50 ευρώ σε 6 μήνες. Στο διάστημα αυτό η σύνταξη που θα καταβάλλεται θα είναι 90 ευρώ.

Μέσα σε όλη αυτή λαίλαπα των μειώσεων που προωθείται υπάρχει και ένα θετικό στοιχείο το οποίο προβλέπει ότι οι συνταξιούχοι των οποίων οι επικουρικές μειώθηκαν Αύγουστο και Σεπτέμβριο, δεν θα δουν στους λογαριασμούς τους στις 4 Οκτωβρίου την έξτρα μείωση λόγω των αναδρομικών περικοπών που ξεκινούν από τον Ιούνιο. Το ίδιο θα συμβεί και με τις επικουρικές για τους συνταξιούχους έξι ταμείων (Μηχανικών, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων, Ναυτικών, Αστυνομικών και πρώην Χωροφυλάκων, Αρτοποιιών, Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων) οι οποίοι περιλαμβάνονται στο τρίτο κύμα περικοπών του Οκτωβρίου και θα έχουν μείωση της επικουρικής τους ως και 40%, χωρίς όμως να τους χρεωθούν οι πρόσθετες αναδρομικές κρατήσεις για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.