Peterson: Το ελληνικό ΑΕΠ το 2021 θα επιστρέψει στο... 2007 - Ευθύνες σε ΔΝΤ-Ευρωζώνη

Το 2021 το ελληνικό ΑΕΠ θα επιστρέψει στο… 2007 ή αλλιώς στα επίπεδα προ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Peterson, το οποίο αποδίδει τη σημαντική οπισθοχώρηση του ΑΕΠ σε λάθη και παραλείψεις του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης.

Η έκθεσή στηρίζεται σε στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σημειώνεται ότι η ονομαστική αξία του ελληνικού ΑΕΠ ήταν 223,2 δισ. ευρώ το 2007 ενώ σήμερα εκτιμάται ότι πλησιάζει τα 176 δισ. ευρώ, μείωση που αγγίζει το 25%.

Παραλείψεις και “ασυγχώρητα λάθη”

Για την απώλεια αυτή, για την οποία χρειάζονται 14 (!) χρόνια για να αναπληρωθεί, ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό, σύμφωνα με το Peterson, το ΔΝΤ για παραλείψεις και η ΕΕ για «ασυγχώρητα λάθη».

Όπως σημειώνεται, το ΔΝΤ -τουλάχιστον κατά το πρώτο Μνημόνιο- παραβίασε τους κανόνες του προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αλλά και επηρεάστηκε τόσο από πολιτικούς κύκλους, όσο και από την ξεκάθαρη αδυναμία των κορυφαίων πολιτικών της Ευρωζώνης να διαχειριστούν το «ελληνικό πρόβλημα» ως εσωτερική υπόθεση.

Η ευρωζώνη από την άλλη ευθύνεται στον βαθμό που δεν προχώρησε έγκαιρα σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δυσκολεύοντας με αυτό τον τρόπο την εφαρμογή του Μνημονίου και επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση της οικονομίας της χώρας.

Σημειώνεται μάλιστα ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και οι ευρωπαίοι εταίροι προέκριναν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012, παρ’ ότι γνώριζαν ότι δεν ήταν η κατάλληλη προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα.Απλά επέλεξαν μία  «ήπια» λύση με την… ευχή να πάνε όλα καλά!

Η έκθεση εντοπίζει επίσης ως αιτίες του προβλήματος την ελλιπή εποπτεία εφαρμογής του πρώτου Μνημονίου και τις υπέρ-αισιόδοξες εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης που μπορεί να επιτευχθεί, οι οποίες βασίζονταν όχι μόνο στην εφαρμογή των μέτρων οριζόντιων περικοπών αλλά και στην ολοκλήρωση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται επίσης ότι το ΔΝΤ ευθύνεται – σύμφωνα με το Peterson – για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι οικονομίες της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Ωστόσο η χώρα που μοιράζεται την ίδια “τύχη” με την Ελλάδα και θα χρειαστεί ομοίως 14 χρόνια προκειμένου η οικονομία της να επιστρέψει στα επίπεδα του 2007 είναι η Ιταλία, ανάκαμψη που οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης κατάφεραν από 3 (οι πιο “ισχυρές”) έως 12 (οι πιο προβληματικές) χρόνια.

H έκθεση του Ινστιτούτου Peterson εδώ: peterson