Η κυβέρνηση κλείνει την πόρτα για κοινή «bad bank»

Κλείνει την πόρτα για τη δημιουργία κοινής bad bank που θα απορροφήσει κόκκινα δάνεια η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας. Σύμφωνα με ανώτατους κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις συναντήσεις που διεξήχθησαν σήμερα το πρωί με τους εκπροσώπους της τρόικας, διέτειναν πως «η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει και οι τράπεζες έχουν τα “εργαλεία” που χρειάζονται και άρα εάν θέλουν να δημιουργήσουν μόνες τους bad bank είναι θέμα δικό τους».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σχεδιασμός για μία κοινή bad bank δεν πρόκειται να υπάρξει (σ.σ. κατά το πρότυπο της ιρλανδικής Nama) και η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει ήδη χαραχθεί, δηλαδή την επίτευξη των στόχων μείωσης των προβληματικών δανείων που έχει τεθεί σε κάθε τράπεζα.

Η κυβερνητική πλευρά θεωρεί ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα με τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, τον κώδικα δεοντολογίας, τη συμφωνία με τους εταίρους για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι 140.000 ευρώ και άλλα, ενώ με τις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα εταιρικά δάνεια αλλά και για περαιτέρω βελτιώσεις του πτωχευτικού κώδικα οι τράπεζες θα διαθέτουν ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο για την δυναμική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Η πίεση που ασκείται από την πλευρά του SSM να προχωρήσουν άμεσα οι τράπεζες στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι τεράστια και το ενδεχόμενο κοινής bad bank, που αποτελεί αλλαγή του μοντέλου αντιμετώπισης, θα προκαλούσε νέες καθυστερήσεις και περισσότερη σύγχυση. Επίσης το μεγάλο πρόβλημα με την ίδρυση bad bank είναι το ποιος θα αναλάβει το κόστος χρηματοδότησής της.

Παράλληλα δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μία τράπεζα να δημιουργήσει σε επίπεδο Ομίλου κάποιο εταιρικό σχήμα το οποίο να λειτουργήσει κατ’ ανάλογο τρόπο μίας bad bank εφόσον αντιμετωπίσει τις οικονομικές και τεχνικές προϋποθέσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος.