Κίνημα «Δεν κληρονομώ»: Έκρηξη στις αποποιήσεις λόγω χρεών και φόρων

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται τα τελευταία χρόνια οι περιπτώσεις αποποίησης κληρονομιάς, καθώς χιλιάδες πολίτες δεν επιθυμούν να περάσει στην κατοχή τους ένα ακίνητο το οποίο συνοδεύεται από επιβαρύνσεις λόγω της ολοένα αυξανόμενης φορολόγησης.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι έχει διαμορφωθεί ένα κίνημα «Δεν κληρονομώ» -κατάσταση εκ διαμέτρου αντίθετη με ότι ίσχυε πριν από το 2000 όταν η κληρονομιά γινόταν άμεσα αποδεκτή από τους συγγενείς, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν ως κατοικία ή το νοίκιαζαν, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το εισόδημά τους. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις επιβαρύνσεις που υπάρχουν πλέον, με τον ΕΝΦΙΑ να «καίει» αρκετούς ιδιοκτήτες, τα ειρηνοδικεία σε πολλές περιοχές της ελληνικής επικράτειας κατακλύζονται καθημερινά από ανθρώπους που καταθέτουν αίτηση αποποίησης κληρονομιάς, χαρίζοντας ουσιαστικά στο Δημόσιο το ακίνητό τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνος» στην Αττική κατατίθενται περίπου 200 αιτήσεις την εβδομάδα,-εξέλιξη που μεταφράζεται σε 10.000 έως 12.000 τον χρόνο, την ώρα που στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός διαμορφώνεται σε 5.000 ακίνητα και στην Πάτρα 1.600, στη Λάρισα οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1.000, στην Καλαμάτα πέρυσι κατατέθηκαν 356 αιτήσεις και στο Βόλο πέρυσι καταγράφηκαν πάνω από 600 αποποιήσεις κληρονομιάς.

Συμβολαιογράφοι και δικηγόροι, πάντως, συμβουλεύουν όσους πολίτες κληρονομούν ένα ακίνητο να προχωρήσουν στην αποδοχή κληρονομιάς με το ευεργέτημα της απογραφής.

Σύμφωνα με αυτήν, ο κληρονόμος έχει το δικαίωμα μέσα σε τέσσερις μήνες από τη στιγμή που του γνωστοποιήθηκε η κληρονομιά να προβεί σε αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής περιορίζοντας την ευθύνη του για τις υποχρεώσεις αυτής μέχρι το ενεργητικό της, δηλαδή μέχρι τη συνολική αξία της κληρονομιάς.