Στο τραπέζι το ταμείο της Ευρωζώνης για τις περιόδους κρίσης

Το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου ταμείου σε επίπεδο Ευρωζώνης που θα στηρίζει μελλοντικά τα κράτη – μέλη που αντιμετωπίζουν κρίσεις εξέτασαν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια του άτυπου Ecofin στη Μπρατισλάβα.

Όπως ξεκαθαρίστηκε την Πέμπτη η ιδέα του νέου ταμείου που ανακινήθηκε από τη Σλοβακική προεδρία δεν αφορά ένα «ευρωπαϊκό ΔΝΤ» αλλά τη «δημοσιονομική δυνατότητα» της Ευρωζώνης, να προστατεύει τους ανέργους και να ενισχύει τις επενδύσεις σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά σοκ, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της Ευρωζώνης.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με το Σλοβάκο υπουργό Οικονομικών και προεδρεύοντα του συμβουλίου Πίτερ Καζιμίρ, «κάποιοι υπουργοί θέλανε αυτή η δημοσιονομική δυνατότητα να αποτελεί κοινή ασφάλιση των επιδομάτων ανεργίας, κάποιοι άλλοι να αποτελεί πρόγραμμα εγγυήσεων για παραγωγικές επενδύσεις και κάποιοι θεωρούν ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να συζητηθεί καν».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις πρόσθεσε τέλος πως η εν λόγω δυνατότητα στήριξης θα αφορά χώρες οι οποίες εφαρμόζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες.