Ανατροπές στο φορολογικό σύστημα φέρνουν οι απαιτήσεις των δανειστών

Μεγάλες ανατροπές στο φορολογικό σύστημα περιλαμβάνει η λίστα των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Τα φορολογικά αυτά προαπαιτούμενα θα πρέπει να συμφωνηθούν και να εξειδικευθούν στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης που αναμένεται να ξεκινήσει τυπικά στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η δεύτερη αξιολόγηση απαιτεί 15 σημαντικές αλλαγές στη φορολογία. Μεταξύ αυτών είναι η επανεξέταση όλων των κινήτρων που υπάρχουν στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων και η ενσωμάτωση σε ενιαία νομοθεσία των φοροαπαλλαγών, με ταυτόχρονη κατάργηση εκείνων που κρίνονται αναποτελεσματικές ή άδικες.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Euro2day, προβλέπονται αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς του κλάδου της ναυτιλίας, στη βάση των υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παράταση μέχρι το 2018 της εφαρμογής των διατάξεων για την προσωρινή εθελοντική συνεισφορά των ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

Επίσης, αναμένεται απλοποίηση του καθεστώτος της φορολογίας εισοδήματος και διασφάλιση της συνοχής της φορολογικής βάσης για το φόρο εισοδήματος και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των μικρών επιχειρήσεων που βρίσκονται κάτω από το όριο απαλλαγής από τον ΦΠΑ (απαλλάσσονται όσες έχουν ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ).

Παράλληλα, προβλέπεται τροποποίηση της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος των εταιριών η οποία καλύπτει τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τους εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών.

Μέσα σε όλα η κυβέρνηση καλείται να αναπτύξει το νέο φορολογικό πλαίσιο για τα οχήματα συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες σ’ αυτά, σε συμφωνία με τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να επανεξετάσει και να αναμορφώσει τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Επιπλέον, θα πρέπει ακόμα να απλοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τον ΦΠΑ, να επιταχυνθεί η είσπραξη των προστίμων για οχήματα ανασφάλιστα, οχήματα που δεν πέρασαν από τεχνικό έλεγχο, και από την παράνομη χρήση συχνοτήτων. Τέλος, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις για την «ευθυγράμμιση» των φορολογητέων αξιών των ακινήτων (των αντικειμενικών αξιών) με τις τιμές της κτηματαγοράς έως τον Ιούνιο του 2017.