Eurostat: Μόλις το 4,3% των ανέργων βρήκε δουλειά στην Ελλάδα το α' τρίμηνο του 2016

Πέρα του ότι τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας είναι εφιαλτικά, ένα ακόμη στατιστικό που προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας της Eurostat για την ανεργία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα από τους ανέργους που καταγράφηκαν στην Ελλάδα το δ’ τρίμηνο του 2015 μόνο το 4,3% κατάφερε να βρει δουλειά τους τρεις πρώτους μήνες του 2016. Το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο Ευρωζώνης φτάνει το 15,4%.

Ακόμα και στις χώρες που τα ποσοστά ανεργίας είναι εκρηκτικά, οι άνεργοι που επανεντάχθηκαν στην αγορά εργασίας είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από την χώρα μας. Στην Ισπανία το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε το 16,1% ενώ στην Πορτογαλία ήταν ακόμη υψηλότερο στο 20,2%. Σύμφωνα με μελέτη του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα συνεχίσει να παλεύει με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας και τις επόμενες δεκαετίες, με δεδομένο ότι τα δομικά της χαρακτηριστικά αγγίζουν, πλέον, το 20%.

Οι τεχνοκράτες του Ταμείου υπολογίζουν ότι ως το 2022 η ανεργία θα βρίσκεται περίπου στο 18%, για να υποχωρήσει στο 12% σε 24 χρόνια από σήμερα, δηλαδή το 2040! Όσο για την προοπτική μονοψήφιου ποσοστού ανεργίας, υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 6% είναι εφικτό υπό προϋποθέσεις το μακρινό 2060.