Αύξηση εσόδων λόγω υπερφορολόγησης - Τα βάρη σηκώνουν οι φτωχοί & οι μεσαίοι

Η έμμεση φορολογία αποτελεί την κύρια φορολογική επιβάρυνση για τον Ιούνιο του 2016, καθώς το ποσοστό της αγγίζει το 61% των φορολογικών εσόδων στο σύνολό τους, την ώρα που οι άμεσοι φόροι ανέρχονται στο 39%. Σημειώνεται μάλιστα ότι τα αντίστοιχα ποσοστά τον Ιούνιο του 2015 ανέρχονταν σε 56,1% και 43,9%”.

Τα παραπάνω αναφέρονται στην έκθεση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τα φορολογικά έσοδα του Ιουνίου, από την οποία προκύπτει ότι ο αγώνας δρόμου για την είσπραξη εσόδων, τα ελληνικά νοικοκυριά επιβαρύνονται όλο και περισσότερο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, τα φορολογικά έσοδα τον Ιούνιο εμφανίζονται αυξημένα συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, καθώς οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν τα συμφωνηθέντα της πρώτης αξιολόγησης.

Αναλυτικά, τα συνολικά φορολογικά έσοδα (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) διαμορφώθηκαν σε περίπου 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 1 δισ. έναντι του Ιουνίου του 2015. Η αύξηση αυτή για τον Ιούνιο του 2016 οφείλεται στην αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους κατά 739,41 εκατ. και από άμεσους φόρους κατά 267,04 εκατ.

Το συμπέρασμα που προκύπτει επίσης, είναι ότι τα περισσότερα έσοδα στο δημόσιο προέρχονται από τον ΦΠΑ, μια και αποτελεί το 50,31% των συνολικών εσόδων από τους έμμεσους φόρους. Τέλος, οι φόροι κατανάλωσης συνεισφέρουν το 38,59% στα συνολικά έσοδα από έμμεσους φόρους.