Πενιχρά τα έσοδα από την "επιδρομή" στις καταθέσεις

Πάνω από 187.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη πολιτών προς την εφορία πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου–Ιουλίου. Συγκεκριμένα μόνο τον Ιούλιο το Δημόσιο προχώρησε σε 37.000 κατασχέσεις, αντλώντας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 18 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό κατασχέσεων που σημειώνεται σε ένα μήνα και συνδέεται με την εντατικοποίηση των προσπαθειών του Δημοσίου για την αύξηση των εσόδων και την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της “Η Καθημερινή” τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.  Σύμφωνα με τα στοιχεία τα ποσά που αντλεί από τις κατασχέσεις δεν μπορούν να στηρίξουν τους εισπρακτικούς στόχους του κράτους, καθώς τα μέσα υπόλοιπα που βρίσκονται στους λογαριασμούς είναι μικροποσά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 97% των κατασχέσεων αφορά σε ποσά κάτω από 3.000 ευρώ, ενώ το μέσο ποσό που κατάσχεται με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου είναι 496 ευρώ ανά λογαριασμό. Αντίστοιχη είναι η εικόνα που προκύπτει από τους προηγούμενους μήνες, με βάση την οποία το συνολικό ποσό που άντλησε το Δημόσιο από 187.700 κατασχέσεις δεν ξεπερνά τα 95 εκατ. ευρώ.

Ο στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση προβλέπει την είσπραξη 2 δισ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο από παλιές οφειλές, μέσω 750.000 πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Αυτό σημαίνει ότι το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου θα πρέπει να γίνουν 550.000 κατασχέσεις, δηλαδή 137.500 τον μήνα, όταν ο μέσος όρος των κατασχέσεων όλο το 2016 είναι περί τις 30.000.