"Τρύπα" 513 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Ιουλίου - Καθησυχαστικό το ΓΛΚ

«Τρύπα» μισού δισ. ευρώ περίπου στα καθαρά έσοδα καταγράφηκε τον Ιούλιο, αλλά στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 τα έσοδα παραμένουν κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ υψηλότερα του στόχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, τα καθαρά έσοδα τον Ιούλιο ανήλθαν στα 4,8 δισ. ευρώ, αντί 5,3 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος, παρουσιάζοντας απόκλιση της τάξης του 9,5%. Να σημειωθεί ότι ο Ιούλιος ήταν κρίσιμος μήνας, καθώς οι φορολογούμενοι έπρεπε να καταβάλουν 1,2 δισ. ευρώ που αφορά στην πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ ο Ιούλιος ήταν ο πρώτος μήνας που κατεβλήθη ο ΦΠΑ με το νέο υψηλό συντελεστή, που έχει από τον Ιούνιο αυξηθεί στο 24% από 23%.

Πάντως αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν την υστέρηση που καταγράφεται στα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου:

-Στη «βουτιά» που σημείωσαν οι εισπράξεις από τα Τελωνεία κυρίως λόγω των μειωμένων εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καπνικά, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα κινήθηκαν τα έσοδα από τον ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή, καθώς και από τα τέλη ταξινόμησης των Ι.Χ.

-Στις αυξημένες κατά περίπου 180 εκατ. ευρώ επιστροφές φόρων σε σχέση με τον στόχο.

Πιο συγκεκριμένα, τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν τα εξής:

Τον Ιούλιο τα καθαρά φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ καταγράφοντας μείωση κατά 9,5% ή 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 5,3 δισ. ευρώ.

Οι καθαρές εισπράξεις του Ιουλίου είναι χαμηλότερες περίπου κατά 200 εκατ. ευρώ σε σύγκριση και με τα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου του 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι λόγω της παράτασης του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι και τα τέλη Αυγούστου η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος είχε αποτυπωθεί σε δύο μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Η σύγκριση με τα έσοδα του περυσινού και του προπέρσινου Ιούλη είναι αποκαλυπτική:

-5,595 δισ. ευρώ τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιούλιο του 2014.

-5,029 δισ. ευρώ τα καθαρά έσοδα τον Ιούλιο του 2015, τον πρώτο μήνα εφαρμογής των capital controls.

-4,854 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2016 όταν μόνο από τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και την πληρωμή της πρώτης δόσης με αυξημένες προκαταβολές και αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης (καταργήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι η έκπτωση 30% που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση), το οικονομικό επιτελείο προσδοκούσε έσοδα 1,2 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο επταμήνου τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε περίπου 25,75 δισ. ευρώ έναντι στόχου για εισπράξεις 25,55 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 είναι αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ. Από τους επόμενους μήνες οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν μεγάλο μέρος των φορολογικών τους υποχρεώσεων καθώς στα τέλη Αυγούστου θα αναρτηθούν τα αυξημένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με την πρώτη δόση του φόρου να πρέπει να πληρωθεί τον Σεπτέμβριο.

Γενικό Λογιστήριο: Τα έσοδα του Ιουλίου υπερβαίνουν τον στόχο

Τα έσοδα του Ιουλίου σε ταμειακούς όρους ξεπερνούν τον στόχο, κατά 105 εκατ. ευρώ περίπου, επισημαίνουν πηγές από το Γενικό Λογιστήριο, με αφορμή και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σημαντική υστέρηση των εσόδων τον Ιούλιο και ανησυχίες από μέρους του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ταμειακή ροή των εσόδων και τον Ιούλιο δεν δημιουργεί ανησυχίες για τη γενικότερη πορεία τους. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2016, που ανακοινώθηκαν πριν μερικές ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 20,960 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 777 εκατ. ευρώ ή 3,8% έναντι του στόχου.