Τι αλλάζει στη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων

Στενεύει ο «κλοιός» για τράπεζες και δανειολήπτες με το νέο Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος προτείνει μια σειρά από ρυθμίσεις ή και οριστική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα όμως τονίζεται ξεκάθαρα ότι η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε πλειστηριασμό, κατόπιν ειδοποίησης του δανειολήπτη όταν εκείνος δεν είναι συνεργάσιμος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος καλεί τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ουσιαστικές ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων ιδιωτών λαμβάνοντας υπόψιν και τις εκτιμήσεις για το μελλοντικό εισόδημα του δανειολήπτη! Ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος δεν εξαιρεί τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, αρκεί να υπάρξει συναίνεση του Δημοσίου για την όποια ρύθμιση.

Εάν ο δανειολήπτης χρωστά σε δύο ή και περισσότερες τράπεζες θα πρέπει να γίνει συνολική αντιμετώπιση των οφειλών του αφού πρώτα η τράπεζα με το μεγαλύτερο χρέος ξεκινήσει συνεννόηση με τις υπόλοιπες τράπεζες. Εξάλλου, ο νέος Κώδικας προβλέπει και διαδικασία εξέτασης ενστάσεων μέσα από μια επιτροπή, αποτελούμενη από τρία μέλη, εκ των οποίων ο ένας δεν θα προέρχεται από το προσωπικό της τράπεζας που προχώρησε σε σύσταση της επιτροπής.

Όσον αφορά στην επικοινωνία με τον δανειολήπτη, που προβλέπει ο Κώδικας, αυτή χωρίζεται σε πέντε στάδια. Συγκεκριμένα, στο πρώτο στάδιο θα πρέπει να υπάρξει επαφή με τον δανειολήπτη, έπειτα να συγκεντρωθούν οικονομικές και άλλες πληροφορίες, να αξιολογηθούν τα οικονομικά στοιχεία και να προταθούν στον δανειολήπτη οι κατάλληλες λύσεις. Στο πέμπτο στάδιο προχωρά η διαδικασία εξέτασης ενστάσεων από τριμελή επιτροπή που θα συγκροτείται από ανώτερα στελέχη της τράπεζας, ενώ η απόφαση της θα πρέπει να είναι έγγραφη και αιτιολογημένη.

Σχετικά με τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες προβλέπεται μια συγκεκριμένη διαδικασία, βάσει της οποίας η τράπεζα θα ενημερώνει τον δανειολήπτη ότι έχει ταξινομηθεί ως μη συνεργάσιμος και θα του ανακοινώνει τον τρόπο που θα κινηθεί στο εξής.

Τέλος, όσον αφορά στις ευάλωτες ομάδες, ο Κώδικας προβλέπει ρύθμιση με όρους ανάλογους των προβλεπόμενων στην παρ. 2 του άρθρου 9 του νόμου 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη) ή οριστική διευθέτηση με εκποίηση του ακινήτου. Απομένει να οριοθετηθεί το ποσοστό του εισοδήματος που θα παρέχεται για την αποπληρωμή της τυχόν εναπομείνασας οφειλής.