Ανακοινώνονται σήμερα το βράδυ (23.00 ώρα Ελλάδας) από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority) τα αποτελέσματα των stress tests στις τράπεζες του ευρωσυστήματος.
Από τις 51 τράπεζες οι 37 εποπτεύονται άμεσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και αντιστοιχούν στο 70% του ενεργητικού των τραπεζών της ευρωζώνης (οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετέχουν στην άσκηση αντοχής καθώς είχαν εξετασθεί το 2015, στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης της ΕΚΤ).
Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, στόχος της άσκησης είναι να διαπιστωθούν ενδεχόμενες κεφαλαιακές ελλείψεις που απαιτούν άμεσες ενέργειες ανακεφαλαιοποίησης καθώς και να αναλυθεί η εξέλιξη της κεφαλαιακής θέσης κάθε τράπεζας, με βάση τα στοιχεία στο τέλος του 2015, σε μια περίοδο τριών ετών ως το 2018, με ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο.
Η ΕΚΤ σημειώνει ότι δεν θα υπάρξουν τράπεζες που θα «περάσουν» ή θα «κοπούν» στην άσκηση καθώς το ύψος των αναγκαίων κεφαλαίων των τραπεζών (πυλώνας 2) δεν θα υπολογισθεί μηχανικά από τα αποτελέσματα της άσκησης αντοχής.
Στην παρούσα φάση οι μεγαλύτερες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης εστιάζονται στις ιταλικές τράπεζες. Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η Monte dei Paschi di Siena, αναμένεται να εμφανίσει τεράστιο κεφαλαιακό έλλειμμα και η ιταλική κυβέρνηση μελετάει τρόπους διάσωσης της τράπεζας με τη συμμετοχή ασφαλιστικών ταμείων ή άλλων τραπεζών της χώρας.
To δυσμενές σενάριο της άσκησης αντοχής αντανακλά τους τέσσερις συστημικούς κινδύνους που θεωρήθηκαν από το ESRB ότι αποτελούν τις σημαντικότερες απειλές για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα:
α) Απότομη αύξηση των σημερινών πολύ χαμηλών αποδόσεων των ομολόγων, ενισχυόμενη από χαμηλή ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά.
β) Αδύναμες προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης.
γ) Αυξανόμενες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους του δημόσιου και του μη χρηματοπιστωτικού ιδιωτικού τομέα εν μέσω χαμηλής ονομαστικής ανάπτυξης.
δ) Πιθανή πίεση σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο σκιώδη τραπεζικό τομέα.