Goldman Sachs: Πως θα κινηθούν παγκόσμια οικονομία και αγορές το 2015.

Ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος συνέταξε ένα «συμπυκνωμένο» report του, εξετάζει την πορεία της Ευρωζώνης, της αγοράς πετρελαίου, της νομισματικής πολιτικής και της Ρωσίας, ενώ παράλληλα «καταθέτει» και τις εκτιμήσεις του για την πορεία βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της υφηλίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της GOLDMAN SACHS για την Ευρωζώνη, εκτιμάται ότι η ανάκαμψή της θα είναι σταδιακή και δεν θα ξεπερνά το 0,8% για το επόμενο έτος.
Ισπανία και Γερμανία θα εμφανίζουν καλύτερο ρυθμό επέκτασης του ΑΕΠ, η Γαλλία θα ακολουθήσει περισσότερο αδύναμη πορεία, ενώ η ιταλική οικονομία θα παραμείνει εύθραυστη, με δεδομένη και την ύφεση του 2014.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός – με τον δομικό να αγγίζει το 0,5% – και ως εκ τούτου θα διατηρηθεί η ανησυχία για τυχόν παρατεταμένη περίοδο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
Αναμένεται ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στο α’ τρίμηνο του 2015, ενώ κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια την αύξηση του ισολογισμού της. Σύμφωνα με την Goldman μπορεί να φθάσει μεταξύ 500 δισ. και ενός τρισ. ευρώ εντός της επόμενης 2ετίας.

Σε ό,τι αφορά το ευρώ τις μετοχές και τα ομόλογα εκτιμούν ότι η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο αναμένεται ότι θα φθάσει στα 1,23 (3μηνος ορίζοντας), 1,20 (6μηνος ορίζοντας) και 1,15 δολάρια (12μηνος ορίζοντας), λόγω της διαφορετικής νομισματικής πολιτικής αλλά και του ρυθμού ανάπτυξης μεταξύ Ευρωζώνης και ΗΠΑ.

Υπολογίζεται ακόμη ότι, για τους ίδιους χρονικούς ορίζοντες (3μηνο – 6μηνο – 12μηνο), ο δείκτης Euro Stoxx 50 εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 3.400 και 3.800 μονάδων, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα υποχωρήσουν.

Για το γερμανικό 10ετές Bund αναμένεται ότι έως τα μέσα του 2015 η απόδοσή του θα αγγίξει το 1,25%.