Τζακ Λιου: Η αναταραχή στην Τουρκία ενισχύει την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και τις διαφαινόμενες ή ενδεχόμενες συνέπειές του με την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνέδεσε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, άποψη που έχει εκφραστεί πολλάκις τόσο από Αμερικανούς πολιτικούς, όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μιλώντας στους Financial Times, ο Τζακ Λιού, με αφορμή τα γεγονότα και την αποσταθεροποίηση στη γειτονική χώρα, υπογράμμισε ότι οι δανειστές της χώρας μας πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους της, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου με σκοπό να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία.

Ο Λιού εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρόσφατη αναταραχή στην περιοχή “θα αλλάξει το κλίμα με το οποίο θα γίνουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους, γιατί από μόνο του είναι σωστό και σε μία εποχή που η θέση της Ελλάδας έχει γεωπολιτική σημασία και είναι μια καλή στιγμή για να ενισχυθεί το δημοσιονομικό της μέλλον.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πολιτικός θα επισκεφθεί την Πέμπτη τη χώρα μας για τις προγραμματισμένες του συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος.

Συνεχίζοντας το Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, σημείωσε η γεωπολιτική σημασία της θέσης της Ελλάδας ήταν το ίδιο σημαντική ακόμη και πριν από την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία, μια και αποτελεί τον κόμβο για τις προσφυγικές διελεύσεις. «Πρέπει να διορθωθούν τα θεμέλια για να έχεις ισχυρή Ελλάδα», είπε ο Τζακ Λιού, καλώντας την ελληνική ηγεσία να έχει πιο ενεργό ρόλο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με το όποιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους.

Όσο για την αντιπαράθεση των δανειστών για το ελληνικό χρέος, ο ίδιος εκτίμησε ότι και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει πλέον, τουλάχιστον επί της αρχής, σε μία αναδιάρθρωση που δεν θα μειώσει το ποσό που θα αποπληρωθεί στους δανειστές. Όπως ανέφερε, πλέον υπάρχει μία ευρύτερη συμφωνία για την ανάγκη της αναδιάρθρωσης: «Οι λεπτομέρειες προφανώς θα έχουν σημασία, σε μεγάλο βαθμό», συμπλήρωσε.

Ακόμη, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να παραμείνουν «φιλικοί» στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ επεσήμανε ότι έχασαν την ευκαιρία να «επιδιορθώσουν» τις ιταλικές τράπεζες νωρίτερα.