Μετέωρη η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ μετά την τροπολογία του Σκουρλέτη
Στον «αέρα» απειλεί να τινάξει την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ η τροπολογία του Πάνου Σκουρλέτη που αφορά στο περιορισμό των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Ενέργειας κατέθεσε τροπολογία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες, με την οποία περιορίζει κατά περίπου 300 – 400 εκατ. ευρώ τα δυνητικά έσοδα που έχει λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ από ανακτήσιμα ποσά προηγούμενων ετών, συνολικού ύψους 829 εκατ. ευρώ, με το επιχείρημα ότι η ανάκτησή τους σε συνδυασμό και με τις αυξήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του υφιστάμενου κανονισμού τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ θα οδηγούσαν σε αυξήσεις 68% στα τέλη δικτύου, γεγονός που μεταφράζεται σε μια νέα επιβάρυνση 4%-5% για τη βιομηχανία.
Ωστόσο, από την πλευρά της η Socar διαψεύδει ότι έχει τεθεί θέμα αύξησης 68% στα τιμολόγια.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αλλάξει κάτι και εάν ψηφιστεί ως έχει η τροπολογία δεν βλέπω πώς μπορεί να σωθεί η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ» δήλωσε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο επικεφαλής της SOCAR Greece, ο Ανάρ Μαμάντοφ, έπειτα από άκαρπη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Ενέργειας, προσθέτοντας ότι «ψαλιδίζοντας τα ανακτήσιμα ποσά περιορίζεται η περιουσιακή βάση της εταιρείας, απομειώνεται σημαντικά η αξία της και άρα αλλάζουν τα δεδομένα και ως προς το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ που είχαμε αρχικά προσφέρει».
Άγνωστη είναι και η στάση της ιταλικής SNAM, η οποία έχει συμφωνήσει με τους Αζέρους να πάρει το 17% του ΔΕΣΦΑ και έτσι να ικανοποιηθεί η απαίτηση της Κομισιόν να μην έχει μία εταιρεία εκτός ΕΕ πάνω από το 49% του διαχειριστή. Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ υποστήριζαν προχθές το βράδυ ότι υπάρχει δυσαρέσκεια και των Ιταλών, και ότι αν ψηφισθεί η τροπολογία όλα είναι ανοιχτά, ακόμη και η αποχώρησή τους.
Από την πλευρά του πάντως ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι, όπως και η SOCAR, έτσι και οι Ιταλοί είχαν ενημερωθεί ήδη από τις 30 Ιουνίου για την τροπολογία.