«Ψαλίδι» έως 722 ευρώ στις νέες συντάξεις-Παραδείγματα μετά τον επανυπολογισμό

Νέος εφιάλτης ξεκινά για τους συνταξιούχους που γλίτωσαν τις περικοπές στις κύριες συντάξεις και πλέον έρχονται αντιμέτωποι με τον επαναυπολογισμό κύριων και επικουρικών καταβαλλόμενων συντάξεων.

Άρχισε, λοιπόν, ο επαναυπολογισμός του συνόλου των 4,5 εκατομμυρίων κύριων και επικουρικών καταβαλλόμενων συντάξεων και οι «προσωπικές διαφορές» που προκύπτουν ανάμεσα σε «παλαιούς» και «νέους» συνταξιούχους ξεκινούν από 11,38 ευρώ και φθάνουν ή και ξεπερνούν τα 722,09 ευρώ.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, κατέθεσε τη Δευτέρα (18/7) αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του νόμου 4387/2016 και των υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων μέσω του οποίου προκύπτει η «προσωπική διαφορά», θεωρώντας ότι επιφέρουν περικοπές οι οποίες είναι αντισυνταγματικές.

Μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, το Δίκτυο υπολόγισε τις διαφορές που προκύπτουν ανάμεσα σε παλιό και νέο τρόπο υπολογισμού, καθώς οι νέες συντάξεις τριχοτομούνται σε : α) ανταποδοτική σύνταξη (με βάση τις εισφορές που έχει πληρώσει ο ασφαλισμένος) β) Εθνική σύνταξη και γ)προσωπική διαφορά.

Δεν αποκλείει μάλιστα, από το 2018, με την πιθανή ενεργοποίηση του “κόφτη” να προκληθούν μειώσεις και στα δύο πρώτα σκέλη των συντάξεων, ήτοι της Εθνικής Σύνταξης των 384 ευρώ και της ανταποδοτικής.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, που εκπροσωπεί πανελλαδικά συνταξιούχους όλων των φορέων ασφάλισης, κατέθεσε χθες αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του νόμου 4387/2016 και των υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων, μέσω του οποίου προκύπτει και η προσωπική διαφορά, θεωρώντας ότι επιφέρουν περικοπές οι οποίες είναι αντισυνταγματικές.

Το Δίκτυο υπέβαλε την πρώτη αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ με αριθμό κατάθεσης 2535/18.7.16 και σύμφωνα με τη νομική του συνεργάτη Μαρία Τσίπρα, τα στοιχεία που διαθέτουν τεκμηριώνουν νομικά την αντισυνταγματικότητα των περικοπών που επιφέρουν οι υπουργικές αποφάσεις για τον επανυπολογισμό α) των κύριων και επικουρικών συντάξεων, β) την περικοπή άνω των 1.300 ευρώ μικτά κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Σύμφωνα με το Δίκτυο, οποιοσδήποτε συνταξιούχος (πλην ΟΓΑ) επιθυμεί να ενημερωθεί, μπορεί να προσκομίσει στα γραφεία της Οργάνωσης την αρχική απόφαση συνταξιοδότησης και το ενημερωτικό σημείωμα της σύνταξής του.

Βάσει των παραδειγμάτων που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, οι διαφορές ανάμεσα σε «παλιές» και «νέες» συντάξεις κυμαίνονται μεταξύ 11,38 ευρώ και 722,09 ευρώ τον μήνα, με το 99% των ήδη συνταξιούχων να κινδυνεύουν με μελλοντικές μειώσεις.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά παραδείγματα που παρουσιάζονται στην Ημερησία:

Σημερινή κύρια σύνταξη 494,87 ευρώ (αντιστοιχεί σε συντάξιμες αποδοχές 803 ευρώ) θα σπάσει σε εθνική σύνταξη 384 ευρώ, ανταποδοτική σύνταξη 99,49 ευρώ και «προσωπική διαφορά» 11,38 ευρώ.

Σύνταξη 837 ευρώ (ο συνταξιούχος έφυγε με συντάξιμες αποδοχές 1.688 ευρώ) θα λάβει εθνική σύνταξη 384 ευρώ, ανταποδοτική 404 ευρώ και «προσωπική διαφορά» 49 ευρώ.

Σύνταξη 784 ευρώ (συντάξιμες αποδοχές 1.241 ευρώ) θα σπάσει σε εθνική 384 ευρώ, ανταποδοτική 297 ευρώ και «προσωπική διαφορά» 103 ευρώ.

Σύνταξη 1.324 ευρώ (συντάξιμες αποδοχές 1.688 ευρώ) θα διαχωριστεί σε εθνική σύνταξη 384 ευρώ, ανταποδοτική 628 ευρώ και «προσωπική διαφορά» 312 ευρώ.