ΔΝΤ: Υπό προϋποθέσεις η χρηματοδοτική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα

Το επίπεδο απασχόλησης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δεν βρίσκεται εκεί που θα έπρεπε, είπε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εξηγώντας ότι το Ταμείο έχει σκοπό να προχωρήσει σε αλλαγές στο νέο πρόγραμμα, ώστε να ανατραπούν τα σημερινά δεδομένα.

Ο Τζέρι Ράις είπε χαρακτηριστικά ότι όλοι οι θεσμοί πρέπει, ρεαλιστικά, να αναγνωρίσουν ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει πετύχει τόσο στα δύο παραπάνω σημεία, όπως και σε μία σειρά οικονομικών δεικτών.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η αποτυχία του ελληνικού προγράμματος, σε αντίθεση με εκείνα που εφαρμόστηκαν σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο και Λετονία, οφείλεται σε πολλαπλές και πολύπλοκες αιτίες, χωρίς ωστόσο να τις προσδιορίζει.

Συνεχίζοντας ο Ράις, ξεκαθάρισε ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή είναι στις προθέσεις του Ταμείου, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα είναι αποτελεσματική. Ως προϋποθέσεις ανέφερε τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους αλλά και τη συνεπή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε ότι στόχος της δεύτερης αξιολόγησης είναι να προχωρήσουν εκείνες οι μεταρρυθμίσεις, με σκοπό να ευθυγραμμιστεί η ελληνική αγορά εργασίας με τις «βέλτιστες διεθνείς πρακτικές». Ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, «περί απομόνωσης του ΔΝΤ στην επικείμενη αξιολόγηση».

Εκτός από το θέμα της Ελλάδας, ο κ. Ράις αναφέρθηκε και στο θέμα του Brexit για το οποίο επανέλαβε ότι οι σχετικές συζητήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν.