Χαλάρωση των capital controls - Έως 840 ευρώ το όριο ανάληψης ανά δύο εβδομάδες

Την άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά από το εσωτερικό, την πλήρη άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων, την αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό και τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες, προβλέπει μεταξύ άλλων η πρόταση που υπέβαλε χθες το υπουργείο Οικονομικών προς τους θεσμούς για τη χαλάρωση των capital controls.

Νέο αίτημα προς τους Θεσμούς ώστε να να δώσουν το πράσινο φως για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls υπεβλήθη τη Δευτέρα, όπως αποκάλυψε την Δευτέρα μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής,  ο διοικητής της  Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει:

  • Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά.
  • Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.
  • Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.
  • Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες. Μέχρι σήμερα αν κάποιος δεν προχωρούσε σε ανάληψη των 420 ευρώ που είχε τη δυνατότητα ανά εβδομάδα έχανε το δικαίωμα να τα πάρει την επόμενη εβδομάδα. Τώρα αυτός ο περιορισμός -αν η πρόταση γίνει αποδεκτή από τους Θεσμούς- αίρεται.

Επίσης ο διοικητής της ΤτΕ ανακοίνωσε πως η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης των αποφάσεών της που θα προβλέπουν:

  • Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων.
  • Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.
  • Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα, μετά από παρέμβαση της ΤτΕ, οι τράπεζες έχουν επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες παροχής P.O.S όχι μόνο σε εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, καταστήματα εστίασης κ.α..
Σημειώνεται ότι ο Γ. Στουρνάρας αξιολόγησε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανέρχονται στο ποσό των 108,6 δισεκατ. ευρώ, ωστόσο διαβεβαίωσε πως δεν έχει πρόβλημα το τραπεζικό σύστημα γιατί η συνολική κάλυψη των ζημιών φτάνει στο 101%.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε και στο ζήτημα Μαρινόπουλου. Συγκεκριμένα, επέρριψε ευθύνη στην ιδιοκτησία της επιχείρησης, λέγοντας εμφατικά ότι «αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα», σημειώνοντας ότι «σε όλο τον κόσμο ο επιχειρηματίας που δεν μπορεί να βάλει άλλα χρήματα θα πρέπει να φύγει από τη μέση».

Για τα όσα περιγράφει στο βιβλίο του κ. Τζ. Γκάλμπρεϊθ –καθηγητής και σύμβουλος του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη– ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε το καθήκον της. Δεν ξέρω αν αυτά που γράφονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αν και ξεκαθάρισε ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε ένα σοβαρό κόστος».