Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα του ελληνικού προγράμματος

Η Ελλάδα δεν παρουσιάζει καθυστέρηση στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων της συμφωνίας με τους δανειστές -κάτι που ενδεχομένως να έθετε σε κίνδυνο την εκταμίευση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ- ωστόσο ορισμένα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα θα πρέπει να δρομολογηθούν.

Την παραπάνω δήλωση έκανε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι το ζήτημα της Ελλάδας δεν πρόκειται να απασχολήσει τους θεσμούς πριν από το Φθινόπωρο, οπότε και θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

Άλλωστε, τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί για την ώρα το Eurogroup της 11ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες, είναι η δημοσιονομική κατάσταση σε Ισπανία και Πορτογαλία αλλά και η οικονομική πορεία της Ευρωζωνης στο σύνολό της.

Επίσης στην ατζέντα των Υπουργών Οικονομικών βρίσκεται και το ζήτημα για τις προοπτικές της ανάπτυξης και την κατάσταση στις αγορές, στη σκιά του βρετανικού δημοψηφίσματος, στη βάση παρουσίασης από την ΕΚΤ και την Επιτροπή.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου που κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι είναι ακόμα νωρίς για να μπορεί να πει κανείς κάτι τέτοιο, προσθέτοντας πως υπάρχει ακόμα χρόνος για να ξεκλειδώσει η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Όμως σημείωσε ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν μια σειρά από ζητήματα, φέρνοντας ως παράδειγμα το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, μια και η έναρξη της λειτουργίας του από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Όπως είπε ο ίδιος, θα πρέπει να οριστεί η διοίκηση και το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου. «Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.