Στην εύκολη “λεία” των μισθωτών και των συνταξιούχων θα στραφεί ο κόφτης, στην περίπτωση που τα κρατικά έσοδα δεν πετύχουν τον στόχο της συμφωνίας Κυβέρνησης – δανειστών. Το Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας (TMU) περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες και τους όρους για περικοπές, έσοδα, δαπάνες για το Προσφυγικό ακόμη και την αναλυτική λίστα με τις ΔΕΚΟ που μεταφέρονται στο Υπερταμείο.
Οι μισθοί, οι συντάξεις και ο κόφτης…
Σύμφωνα με το δεύτερο κείμενο του μνημονίου που υπέγραψε πριν από ένα μήνα ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ορίζεται ότι στην περίπτωση που το έλλειμμα είναι υπερβολικό το 2017, ενεργοποιείται άμεσα ο κόφτης δαπανών. Οι περικοπές μπορεί να “αγγίξουν” τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ ή το 2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2017 – 2019 και πρέπει να είναι “καθαρές”. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να εφαρμοστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζουν τα συμφωνηθέντα κρατικά κέρδη, ακόμη και μετά από μια απώλεια φορολογικών εσόδων ή εισφορών, που ενδεχομένως να μην εισπραχθούν από τους φορολογούμενους. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα πιθανόν να είναι ακόμη πιο αυστηρά.
Παράδειγμα: Στα 100 ευρώ που “κόβει” το κράτος από τους μισθούς στον δημόσιο τομέα, το καθαρό όφελος της Κυβέρνησης είναι 85 ευρώ. Από αυτά, τα 45 ευρώ χάνονται από τον κρατικό “κουμπαρά”, καθώς τα έσοδα από τους φόρους θα είναι χαμηλά ακριβώς εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων.
Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο έσοδο για το κράτος είναι οι συντάξεις, μια και σ΄αυτή την περίπτωση για κάθε 100 ευρώ που κόβει το κράτος τα 85 εξοικονομούνται άμεσα και χάνεται μόλις το 15% της ωφέλειας του μέτρου.
Στη σελίδα 16 του κειμένου αναφέρεται καθαρά ο τρόπος που θα υπολογίζονται οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις στην περίπτωση που κριθεί αναγκαία η ενεργοποίηση του κόφτη:
«Οι καθαρές εξοικονομήσεις από τις προσαρμογές των δημοσίων δαπανών, θα πρέπει να υπολογίζονται, αφαιρώντας τα ακόλουθα ποσοστά από τις εκτιμήσεις της ακαθάριστης εξοικονόμησης:
(i) Δαπάνες για συντάξεις: ποσοστό 15%
(ii) Δαπάνες για μισθούς και ημερομίσθια: ποσοστό 45%
(iii) Καταναλωτικές δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες: 19,3%
(iv) Δαπάνες για άλλες κατηγορίες: 0%.
Ως προαιρετικές κατηγορίες δαπανών ορίζονται όλες αυτές που δεν ανήκουν στις συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ, ΕΚΑΣ), ούτε στον τομέα των μισθών στο δημόσιο», αναφέρεται.
Δαπάνες για το Προσφυγικό
Ένας σημαντικός όρος που περιλαμβάνει το μνημόνιο για το ζήτημα των δαπανών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, είναι ότι το χρήμα που δαπανάται πέρα από τα κοινοτικά κονδύλια δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 0,2% του ΑΕΠ ετησίως ή τα 350 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που -σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ- το περασμένο έτος που τα σύνορα ήταν ανοιχτά, δαπανήθηκαν περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Ποιες ΔΕΚΟ τίθενται προς πώληση
Το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας περιλαμβάνεται επίσης στο κείμενο του μνημονίου: μιλώντας στην ΕΡΤ ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν κατέστησε σαφές αν η ΔΕΗ βρίσκεται στη λίστα με τις εταιρείες που θα μεταφερθούν στο υπερταμείο, χωρίς ωστόσο να αποκλείει αυτό το σενάριο. Όπως είπε, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα διευκολυνθούν οι κινήσεις αναδιάρθρωσης.
Όμως στη σελίδα 25 του κειμένου αναφέρεται ξεκάθαρα ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, στο υπερταμείο θα ενταχθούν, βάσει νόμου που αναμένεται να ψηφιστεί, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΑΔΜΗΕ, Κτιριακές Υποδομές ΚΤΥΠ και ΕΑΒ. Στην ίδια λίστα είναι γνωστό ότι βρίσκονται επίσης ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ και το ΟΑΚΑ.