Πιέζουν πάλι οι Θεσμοί: Πρώτα τα προαπαιτούμενα, μετά η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ

Ο κίνδυνος να βρεθεί στον αέρα, η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, εάν δεν προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα στα προαπαιτούμενα, προειδοποιούν οι Θεσμοί. Την ίδια στιγμή, πιέζουν την Αθήνα να αναλάβει άμεσα δράση και να προχωρήσει με τις εκκρεμότητες.

Υπενθυμίζεται πως η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ κανονικά είναι να εκταμιευτεί μετά το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το «πνεύμα», η συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Ιουλίου παίρνει μορφή «μίνι αξιολόγησης» των εκκρεμοτήτων, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι το κεντρικό θέμα.

Έτσι, λοιπόν, στάλθηκε σημείωμα από τους Θεσμούς, σύμφωνα με το οποίο, αναφέρουν στον υπ. Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, παρά την κατάθεση τριών νομοσχεδίων μέσα στον Ιούλιο (πλαστικό χρήμα, αδήλωτα εισοδήματα και φόρους στα τσιγάρα), με κίνδυνο να βρεθεί στον «αέρα» η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία κανονικά είναι να εκταμιευτεί μετά το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

Στις εκκρεμότητες μεταξύ άλλων είναι είναι η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η νομική προστασία των μελών του ΤΑΙΠΕΔ και του υπερταμείου. Επίσης πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τις 15 Ιουλίου αποτελεί η κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017 – 2020.

Οι «θεσμοί» ανησυχούν ότι κατ’ επέκταση μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση και στη δεύτερη αξιολόγηση, για την οποία θα πρέπει να «κλείσουν» δύσκολα θέματα, όπως τα εργασιακά, και ειδικά οι ομαδικές απολύσεις, η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, τα ισοδύναμα για να μην «παγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη.

Γι’ αυτό και το σημείωμα των «θεσμών» προς τον κ. Τσακαλώτο ζητά την επίσπευση των διαδικασιών με τα υπόλοιπα της δεύτερης υποδόσης ώστε η διαπραγμάτευση δανειστών και κυβέρνησης να επικεντρωθεί πάνω στα ακανθώδη ζητήματα και να ολοκληρωθεί εγκαίρως, δηλαδή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όπως έχει συμφωνηθεί.

Πάντως οι συζητήσεις μεταξύ τεχνικών κλιμακίων και ελληνικών Αρχών φαίνεται πως είναι προβληματικές, όπως είχε διαφανεί και απ’ την καταγγελτική επιστολή του κ. Τσακαλώτου προς την Κομισιόν, που διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, όπου έκανε λόγο για υπονομευτικές κινήσεις εκ μέρους των τεχνοκρατών των «θεσμών».