Ευ. Τσακαλώτος: Μετά τον Σεπτέμβριο η άρση των capital controls- Ανέφικτη η αύξηση μισθών και συντάξεων

Μετά την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου αναμένεται η άρση των capital controls σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μια διαρκής διαδικασία χαλάρωσής τους και προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει ρύθμιση για να εξαιρείται από τους κεφαλαιακούς ελέγχους το “νέο χρήμα”.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας τη θέση ότι οι μισθοί και οι συντάξεις μπορεί να φτάσουν σήμερα στα επίπεδα προ της κρίσης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η ελληνική οικονομία έχασε το 25% του πλούτου της τα τελευταία χρόνια, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα δύσκολα δημοσιονομικά “είναι πίσω”.

Ο κ. Τσακαλώτος παρατήρησε ότι “οι συνθήκες είναι δύσκολες, όμως υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων στην οικονομία” και υπογράμμισε ότι “κάθε αξιολόγηση θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη” και “όσο περνά ο καιρός, θα διευρύνονται οι βαθμοί ελευθερίας μας. Βέβαια, δεν υποστηρίζω ότι δεν θα υπάρξουν συγκρούσεις”.

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο 2015, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως “γνωρίζαμε πως χρειαζόταν η σύγκρουση, διότι αυτή η Ευρώπη χρειαζόταν αλλαγή. Είναι καλό που βρίσκεται η αριστερά στο ευρωπαϊκό ‘παιχνίδι’, γιατί διαφορετικά θα ήταν στην Ευρώπη μόνο η Λεπέν, ο Φάρατζ και η αυστριακή ακροδεξιά. Εάν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα υπήρχαν οι Ποδέμος και η στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία”.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι “γνωρίζαμε ότι η διαπραγμάτευση δεν θα ήταν εύκολη. Κανένας πριν από τον Ιανουάριο δεν νόμιζε ότι θα ήταν το ‘τσάι- πάρτι της βασίλισσας'” και πρόσθεσε ότι”ο ελληνικός λαός μας ζήτησε να παλέψουμε και να διαπραγματευτούμε. Μάθαμε ότι στα τεχνικά κλιμάκια πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη σύγκλιση, ώστε μετά η πολιτική να μπορεί να κλείσει το θέμα. Μάθαμε γρήγορα, αναγκαστικά”.

Για Ρέγκλινγκ, ΔΝΤ και Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Απαντώντας στις αιτιάσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι το κόστος της πρώτης διαπραγμάτευσης ήταν 100 δισ. ευρώ -όπως και στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και στη ΝΔ που έχουν κάνει λόγο για κόστος 80 δισ. ευρώ- ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι “μου κάνει εντύπωση που είναι οικονομολόγοι και λένε αυτά τα πράγματα” και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι “εάν βρισκόμασταν σε ένα τραπέζι, σε ένα σεμινάριο πανεπιστημίου, αποκλείεται να έλεγαν ότι ήταν 100 δισ. ευρώ το κόστος”.

Εκτίμησε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα παραδέχθηκε ότι το Ταμείο απαιτεί σκληρά μέτρα, ωστόσο επισήμανε ότι είναι “σύμμαχος” της Ελλάδας στο χρέος και διευκρίνισε πως το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό και θα προτιμούσε μια ευρωπαϊκή λύση.

Αναφερόμενος στο ρόλο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι “δεν το επιλέξαμε εμείς αλλά ήταν πρόταση του Σόιμπλε. Ήταν επιβολή από τη γερμανική πλευρά” και επισήμανε ότι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν σε αυτό, θα υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό για την αναδιάρθρωσή τους στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και θα μπορούν να διατηρήσουν τον κοινωνικό ρόλο τους.

Για δημοσιονομικό “κόφτη” και “λουκέτα”

Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο δημοσιονομικός “κόφτης” δεν θα τεθεί ποτέ σε εφαρμογή, καθώς η κυβέρνηση θα πιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ φέτος.

Ο Υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι έως τις 5 Αυγούστου θα εισαχθούν στη Βουλή τρία νομοσχέδια – για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού, τις ηλεκτρονικές πληρωμές και την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ “δεν ευθύνεται για τους υψηλούς φόρους” και επέρριψε την ευθύνη στις προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή.

Κληθείς να σχολιάσει τα πρόσφατα “λουκέτα” σε γνωστές επιχειρήσεις, όπως η περίπτωση του Μαρινόπουλου και της JetOil, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως έχουν “ουρά” ετών, και εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη διάχυση του προβλήματος και σε άλλες επιχειρήσεις που σχετίζονται με αυτές, όπως για παράδειγμα τους προμηθευτές.

Καταλήγοντας, δήλωσε αντίθετος στο ενδεχόμενο συγκρότησης μιας οικουμενικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι “δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη ΝΔ. Οι οικουμενικές που είναι τόσο ‘φαρδιές’, δεν βοηθούν, αδυνατίζουν τη δημοκρατία”.