Νέο "λουκέτο" στην αγορά - Πτώχευσε και η Jet Oil

Μόλις λίγες ημέρες μετά από την αίτηση για υπαγωγή στο Άρθρο 99 της Μαρινόπουλος ΑΕ, την Παρασκευή, αντίστοιχη αίτηση έκανε και η εταιρεία η Jet Oil.

Για την εταιρεία πετρελαιοειδών, συμφερόντων της οικογένειας Μαμιδάκη, έχει γίνει υποβολή αίτησης στο Πρωτοδικείο Αθηνών  στις 9 Ιουνίου, ενώ η συζήτηση έχει οριστεί για την 1η Νοεμβρίου.

Μια ημέρα μετά, στις 10 Ιουνίου, έγινε συζήτηση για αίτημα προσωρινής διαταγής της εταιρείας για την λήψη μέτρων προσωρινής προστασίας της από τους πιστωτές μέχρι και τη συζήτηση της ανωτέρω αίτησης, το οποίο και τελικά έγινε δεκτό από το δικαστήριο.

Η εταιρεία αναγκάστηκε να καταθέσει αίτηση πτώχευσης καθώς τα χρέη της ανέρχονται στα 314,5 εκατομμύρια ευρώ και όπως τονίζει, υπάρχει ανάγκη προστασίας από τους πιστωτές της προκειμένου να υλοποιήσει σχέδιο εξυγίανσης.

Από τις συνολικές υποχρεώσεις της Jet Oil ύψους 314,5 εκατ. ευρώ , τα 184 εκατ. είναι προς τις Τράπεζες, 87 εκατ. προς προμηθευτές, 2,5 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο, 650 χιλιάδες ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία, 920 χιλιάδες ευρώ προς τους εργαζόμενος, κά.

Η αγορά πετρελαιοειδών, θεωρούσε εδώ και μήνες την κατάσταση της εταιρίας μη αναστρέψιμη καθώς οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά δεν άφηναν κανένα περιθώριο για βελτίωση.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα και της βαθείας ύφεσης στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η αγορά των καυσίμων. Οι πιέσεις είναι τεράστιες και φαίνεται πλέον εκτός από τα πρατήρια, ο αριθμός των οποίων έχει συρρικνωθεί κατά 2.500 χιλιάδες περίπου στην 6ετία και τις πολύ μικρές εταιρίες, δοκιμάζονται και οι αντοχές μεγαλύτερων εταιριών.

Η εξέλιξη της ζήτησης τον Ιούνιο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς καταγράφεται μείωση στις βενζίνες σε ποσοστό 13% και στο πετρέλαιο κίνησης σε ποσοστό 6-7%.