Reuters: Η ΕΚΤ δεν εξετάζει να αλλάξει τους κανόνες για τις αγορές ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν εξετάζει προς το παρόν αγορά κρατικών ομολόγων που να είναι δυσανάλογη προς την συμμετοχή των χωρών της ευρωζώνης στην τράπεζα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να εγκαταλειφθεί αυτό το βασικό κριτήριο για τα κεφάλαια, δήλωσαν στο Reuters πηγές της ΕΚΤ.

Οι αγορές ομολόγων κάνουν ράλι σήμερα μετά από δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει αυτό το κριτήριο λόγω έλλειψης γερμανικών «χαρτιών», που οι επενδυτές θεωρούν ‘ασφαλή καταφύγια’ και στα οποία έχουν στραφεί μαζικά μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.

Ωστόσο, πηγές που γνωρίζουν το σκεπτικό της ΕΚΤ, δήλωσαν στο Reuters πως θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν διάφορες άλλες αλλαγές προτού γίνει κάποια τέτοια κίνηση, η οποία θα έχει βαριές πολιτικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου ήδη υπάρχει δυσαρέσκεια για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Στην περίπτωση έλλειψης «χαρτιών» προς αγορά, η ΕΚΤ θα εξετάσει πρώτα το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου αγορών κάθε έκδοσης που δεν προστατεύεται από ρήτρες συλλογικής δράσης, σύμφωνα με τις πηγές, ή θα τροποποιούσε τους κανόνες για την επιλεξιμότητα των τίτλων.

«Όπως και στο παρελθόν, θα τροποποιήσουμε τους κανόνες αν χρειαστεί, όμως αυτό δεν είναι τώρα στην ατζέντα», ανέφερε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ από την πλευρά της αρνήθηκε να προβεί σε σχολιασμό.