ΣΕΒ: Το Brexit "ανεπανάληπτη ευκαιρία" να γίνει το λιμάνι του Πειραιά το City της ναυτιλίας

“Προειδοποιητικό καμπανάκι” για την Ευρώπη χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ την “εξαιρετικά αρνητική” έκβαση του δημοψηφίσματος υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση , ωστόσο, θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποδειχτεί “ανεπανάληπτη ευκαιρία” για την Ελλάδα να αναδείξει τον Πειραιά ως μεγάλο ναυτιλιακό κέντρο.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ, τονίζεται ότι – παρά την παρά την κατακρήμνιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις 24/6/2016 που προκάλεσε η απόφαση υπέρ του BREXIT, οι φόβοι που διατυπώνονται για τις επιπτώσεις του στην ελληνική οικονομία είναι “μάλλον υπερβολικοί”.

Και αυτό επειδή “πρώτον, η Μεγάλη Βρετανία είναι και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια. Συνεπώς, υπάρχει χρόνος για τις επιχειρήσεις να επαναξιολογήσουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες από και προς τη Μεγάλη Βρετανία. Δεύτερον, η εξασθένιση της λίρας, που μπορεί να είναι και προσωρινή, επηρεάζει αρνητικά τις εξαγωγές, τον τουρισμό και τις μεταφορές της Ελλάδος. Τα ποσά όμως, είναι σχετικώς μικρά, δηλαδή €1,1 δις από €26 δις εξαγωγών αγαθών, €1,4 δις από €12 δις εισπράξεις από τουρισμό, και €2,1 δις από €12 δις εισπράξεις από μεταφορές”.

Αντίθετα, σημειώνεται “επηρεάζει θετικά τις ελληνικές εισαγωγές (€1,25 δις από €43,6 δις συνολικές εισαγωγές), καθώς και τα εμβάσματα και τα λεφτά που στέλνουν οι έλληνες γονείς στα παιδιά τους που σπουδάζουν στο ΗΒ. Και τα περί αύξησης των διδάκτρων στους έλληνες φοιτητές λόγω εξομοίωσης τους με άλλους διεθνείς επισκέπτες είναι υπερβολικό. Ας μην ξεχνάμε ότι χιλιάδες Βρετανοί πολίτες ζουν σε όλη την ΕΕ, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα όπου έχουν αποκτήσει και σπίτια και πολλοί ζουν τα «αργυρά» χρόνια τους σε πλήρη αρμονία με τους Έλληνες. Συνεπώς, το πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας που θα προκύψει από την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης ΗΒ και ΕΕ θα είναι φιλικό προς τους χιλιάδες ‘Έλληνες που ζουν και ευημερούν στο ΗΒ”.

Ο Πειραιάς να υποκαταστήσει το Λονδίνο

Η κύρια όμως θετική επίπτωση για την ελληνική οικονομία από το Brexit εντοπίζεται από τον ΣΕΒ στην “ανεπανάληπτη” – όπως τη χαρακτηρίζει – ευκαιρία της Ελλάδας “να προσπαθήσει να αναπτύξει τον Πειραιά ως μεγάλο ναυτιλιακό/ασφαλιστικό κέντρο και να υποκαταστήσει το Λονδίνο ως οικονομικό κέντρο εξυπηρέτησης της ναυτιλίας”.

Η ανακοίνωση επικαλείται τον Γ. Γράτσο, πρώην Πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, σύμφωνα με τον οποίο, στο ΗΒ εισρέουν €45 δις ετησίως grosso modo με συνεισφορά της ναυτιλίας μόλις στο ¼ της ελληνόκτητης, και απασχολούνται σχεδόν 600.000 άτομα στους ναυτιλιακούς κλάδους ναυλώσεων, ασφαλίσεων, υπηρεσιών λιμένων κ.ο.κ. Ο ελληνικός νηογνώμονας είναι σχεδόν ανύπαρκτος, ενώ ο νορβηγικός που ήδη συγχωνεύθηκε με τον γερμανικό, έχει 10.500 υπαλλήλους σε 300 γραφεία παγκοσμίως και παρακολουθεί το 15% της μεταφορικής ικανότητας παγκοσμίως. (σχεδόν όση είναι και η μεταφορική ικανότητα της ελληνόκτητης ναυτιλίας).

Με την ευκαιρία του Brexit, ο Πειραιάς, που διαθέτει ήδη 800 διαχειρίστριες εταιρείες και μικρά περιφερειακά γραφεία ξένων εταιρειών που σχετίζονται με τη ναυτιλία, έχει τις δυνατότητες να γίνει η πρώτη δύναμη στον ναυτιλιακό κλάδο, ιδίως τώρα που γίνεται μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο, σημειώνεται.

“Όλα προϋποθέτουν να φτιαχτεί ένα κλίμα προσέλκυσης ναυτιλιακών γραφείων παντός είδους με το κατάλληλο σταθερό φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο. Όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν και χωρίς το BREXIT. Αλλά η ευκαιρία παρουσιάζεται ξανά σήμερα, και ίσως έχει σημάνει η ώρα πλέον να δραστηριοποιηθούμε”, καταλήγει ο ΣΕΒ.