Ο Σόιμπλε αξιώνει από την Κομισιόν πιο σκληρή γραμμή για τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα

Ιδιαίτερα επικριτικός προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία δεν επιβάλει κυρώσεις σε χώρες που έχουν ελλείμματα όπως προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Υπεύθυνη είναι η Κομισιόν και πρέπει, διάβολε, επιτέλους να εφαρμόσει τις συνθήκες», δήλωσε χθες βράδυ στο Βερολίνο ο κ. Σοίμπλε σε συζήτηση στρoγγυλής τραπέζης στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι για να υπάρξει αλληλεγγύη θα πρέπει όλοι να τηρούν τους κανόνες διότι σε διαφορετική περίπτωση εάν ξανά και ξανά δεν τηρείται ό,τι έχει συμφωνηθεί, «δεν δημιουργείται η βάση για εμπιστοσύνη, αλλά καλλιεργείται ο ευρωσκεπτικισμός» και πρόσθεσε ότι «οι κανόνες προβλέπουν ότι δεν επιτρέπεται μια χώρα να έχει έλλειμμα πάνω από το 60% του ΑΕΠ».

Σε ό,τι αφορά το βρετανικό δημοψήφισμα, ο κ. Σόϊμπλε υπογράμμισε ότι είναι θέμα της Μ. Βρετανίας το πώς θα χειριστεί το αποτέλεσμα και πρόσθεσε ότι «έντιμο θα ήταν να αποφασίσει σε εύλογο χρόνο». Στην ομιλία του απέκλεισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση πριν κατατεθεί επισήμως το σχετικό αίτημα από την Βρετανία και παρατήρησε ότι «η Ευρώπη πρέπει να πάρει τον εαυτό της στα σοβαρά. Φυσικά και θα κάνουμε τα πάντα ώστε η πολιτική και οικονομική ζημιά από αυτήν την απόφαση να μην γίνει ακόμα μεγαλύτερη».

Από την πλευρά του ο Ζαν Ασελμπορν, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και παρατήρησε ότι οι Βρετανοί την Παρασκευή ήταν διστακτικοί, αλλά στην πορεία διαπίστωσαν ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους να χάσουν χρόνο.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ως αντίδραση στη διαδικασία αλλαγών στη ζωή των ανθρώπων σημειώνοντας με νόημα ότι «όταν αλλάζουν όλα γρήγορα, τότε αναζητούμε ενστικτωδώς στήριγμα και ασφάλεια σε αυτό με το οποίο είμαστε εξοικειωμένοι, στη χώρα και την περιοχή στην οποία ζούμε. Πρέπει τώρα να “συνδέσουμε σωστά” τον εθνικό δεσμό με την ευρωπαϊκή συμμετοχή, χωρίς να έρχονται σε αντίθεση».

Πηγή: Deutschlandfunk