"Λύνει" τα χέρια του Ντράγκι το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο για την επείγουσα αγορά ομολόγων

Τον πιο σημαντικό σκόπελο για τη συνέχιση του προγράμματος επείγουσας αγοράς ομολόγων που εκδίδουν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ξεπέρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης ότι το πρόγραμμα “δεν υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ», όπως ανέφερε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του Δικαστηρίου.

«Επιπλέον, αν εφαρμόζεται σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεν συνιστά συνταγματική απειλή για τη Γερμανία», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ωστόσο, παρά την απόφαση για αγορά ομολόγων χωρίς περιορισμούς, που ήταν ο στόχος της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι (φωτό), η «Le Monde» σπεύδει να “φρενάρει” τους πανηγυρισμούς, σημειώνοντας ότι παραμένει ανοικτό το ζήτημα της«ποσοτικής χαλάρωσης» για το οποίο το Δικαστήριο της Καρλσρούης θα αποφανθεί εντός των προσεχών μηνών.

Πρόκειται για το πρόγραμμα αγοράς δημοσίου χρέους, δηλαδή, διακράτησης ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών-μελών, παρέχοντάς τους ρευστότητα για να «κινήσουν» την οικονομία, κατά του οποίου, το 2015, προσέφυγαν επικεφαλής γερμανικών επιχειρήσεων και πανεπιστημιακοί, με το επιχείρημα ότι η ΕΚΤ υπερβαίνει τα όρια των αρμοδιοτήτων της εφαρμόζοντάς το.