"Λουκέτο" για ένα μήνα και "Μαύρες λίστες" από το ΥΠΟΙΚ - Στο μικροσκόπιο φοροφυγάδες σε τουριστικά νησιά

Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 24% είναι πλέον γεγονός και η ελπίδα πως ένα τέτοιο μέτρο θα έφερνε αύξηση των δημοσίων εσόδων απομακρύνεται, μιας και ήδη έχουμε τα πρώτα στοιχεία που επιβεβαιώνουν το αντίθετο.

Με την απουσία έγκυρων φοροελεγκτικών μηχανισμών, η φοροδιαφυγή βρίσκει έδαφος και δρα ανεξέλεγκτη.

Σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, συναντήθηκε με θεσμικούς φορείς της αγοράς στο υπουργείο Οικονομικών με στόχο την καταγραφή απόψεων και προτάσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Πιτσιλής αποφάσισε να δώσει εντολές για εντατικοποίηση των προληπτικών φορολογικών ελέγχων και να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία για όσους δεν κόβουν αποδείξεις, προσπαθώντας να δώσει ένα τέλος στις παραβατικές συμπεριφορές που σημειώνονται σε πολλές τουριστικές περιοχές.

Λουκέτα

Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι θα τεθούν σε λειτουργία λουκέτα σε όσους φοροδιαφεύγουν καθ’ υποτροπήν. Όπως διευκρίνισε, οι ελεγκτικές υπηρεσίες δεν πρόκειται να εξαντλήσουν την αυστηρότητα τους, κλείνοντας καταστήματα ακόμα και για 30 ημέρες- όπως προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις- και θα δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους κατά τον πρώτο έλεγχο διαπιστώνεται ότι δεν εκδίδουν τα προβλεπόμενα παραστατικά. Εάν οι ίδιοι πιάνονται στα πράσα- κατά το κοινώς λεγόμενο- για δεύτερη φορά, τότε θα μπαίνει «λουκέτο» για 48 ώρες, ενώ η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται σε όσους παρεμποδίζουν τον έλεγχο.

Μαύρη Λίστα

Με δεδομένο ότι τα πρόστιμα για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις έχουν ελαχιστοποιηθεί και δεν αποτελούν, πλέον, φόβητρο αλλά μάλλον κίνητρο φοροδιαφυγής, η ΓΓΔΕ πέρα από την ενεργοποίηση των διατάξεων για τα «λουκέτα», θα φτιάξει «μαύρη» λίστα, στην οποία θα μπαίνουν όσοι εντοπίζονται με μεγάλες αποκλίσεις τζίρου. Συγκεκριμένα, εάν οι εισπράξεις που παρουσιάζουν τις ημέρες των ελέγχων είναι πολύ διαφορετικές από τις υπόλοιπες ημέρες, τότε θα μπαίνουν στη «μαύρη» λίστα και θα οδηγούνται σε τακτικό έλεγχο. Τα κριτήρια, τα όρια αποκλίσεων και οι ελεγκτικές διαδικασίες θα οριστούν με σχετική εγκύκλιο, στην οποία θα ληφθούν υπόψιν οι πρακτικές που ακολουθούν ελεγκτικές μονάδες άλλων χωρών.

Ο Ιούνιος, μπορεί να “χάθηκε”, ωστόσο, η ΓΓΔΕ ετοιμάζεται να δώσει οδηγίες για «κύμα» προληπτικών ελέγχων, με στόχο να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος, με μόνο παρήγορο το ότι οι εισπράξεις ΦΠΑ από τα μεγάλα αστικά κέντρα κάλυπταν ως το Μάιο τις απώλειες από τους τουριστικούς προορισμούς.

Στη σύσκεψη τέθηκαν στο τραπέζι προτάσεις που συνέκλιναν στο ότι “μόνο μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών μπορεί να υψωθεί ανάχωμα στη φοροδιαφυγή”, χωρίς να απαντηθεί, πάντως, το γιατί έχει καθυστερήσει τόσο η νομοθέτηση για τη χρήση πλαστικού χρήματος, που εκκρεμεί από το Φθινόπωρο. Υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος παρατήρησε, μάλιστα, ότι “είναι μύθος πως αποτελεί εμπόδιο το ύψος των προμηθειών, καθώς αυτές διαμορφώνονται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο”.

Κοινή ήταν, επίσης, η διαπίστωση- τουλάχιστον μεταξύ των φορέων- ότι όσο ανεβαίνουν οι φορολογικοί συντελεστές και οι φορολογικές επιβαρύνσεις, τόσο ενισχύεται το κίνητρο της φοροδιαφυγής, κάτι που επεσήμανε και στον Α. Τσίπρα ο πρόεδρος του ΣΕΒ από το βήμα της χθεσινής πανηγυρικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου. Σημειώνεται ότι με την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 24%, πλέον η Ελλάδα μαζί με τη Φινλανδία είναι στο υψηλότερο σκαλί της Ευρωζώνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όπως ανέφερε σε σχετική της ανακοίνωση, θεωρούσε “δεδομένο ότι η ανάγκη εξασφάλισης συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά καθιστά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κοινό στόχο της Φορολογικής Διοίκησης και των θεσμικών φορέων. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο και για την επίλυση του μείζονος αυτού προβλήματος είναι κομβικής σημασίας για την ανάδειξη προβλημάτων και την υποβολή προτάσεων, με γνώμονα τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του κάθε επαγγελματικού κλάδου ή κλάδου επιχειρήσεων, ώστε – από τη διαβούλευση – να προκύψουν συγκεκριμένα και χρήσιμα συμπεράσματα”.

Στη συνάντηση θα παρευρεθούν μέσω εκπροσώπων τους ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.