Reuters: Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στο φθηνό χρήμα

Έναν χρόνο μετά από την έξοδο των ελληνικών τραπεζών από την πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι αυτό ίσως και να ανατραπεί ακόμη και αύριο Τετάρτη, κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο που επικαλείται πηγές με γνώση του ζητήματος, ο Πρόεδρος του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, δήλωσε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο της επιστροφής των ελληνικών τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότηση.

Όμως ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να συμμετάσχει στις αγορές αξιόγραφων, ύψους 80 δισ. ευρώ το μήνα -κυρίως κρατικών ομολόγων- η χώρα θα πρέπει να εκπληρώσει περαιτέρω όρους.

Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια απόφαση θα έδινε μεγάλη ανάσα στην ελληνική οικονομία, η οποία μέχρι και σήμερα “σηκώνει” το βάρος των capital controls όπως άλλωστε και εκείνο των όρων που έχουν τεθεί για το πρόγραμμα διάσωσης.

Το Reuters θυμίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχασαν την πρόσβασή τους στον μηχανισμό φθηνής χρηματοδότησης της ΕΚΤ το 2015, όταν η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν από την έξοδό της από την ευρωζώνη.