Σε επτά μήνες οι Έλληνες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν 30 δισ. ευρώ

Το οικονομικό επιτελείο έχει επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο προκειμένου να βάλει στα δημόσια ταμεία 30,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 50,5 δισ. ευρώ στο δωδεκάμηνο και να μην χρειστεί να ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός “κόφτης”.

“Κολασμένοι” χαρακτηρίζονται για τους Έλληνες φορολογούμενους οι επόμενοι μήνες, καθώς αρχίζουν να ξεδιπλώνονται σε όλο τους το μεγαλείο οι υποχρεώσεις σε φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά και τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας ενώ στο μεταξύ έχει εκδηλωθεί και το πρώτο κύμα επιβαρύνσεων στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, συνδρομητική τηλεόραση και μπύρα).

Όπως σημειώνει η εφημερίδα “Τα Νέα” μέχρι στιγμής η εικόνα του προϋπολογισμού δείχνει ότι τα έσοδα κινούνται εντός τροχιάς. Μάλιστα το πρώτο πεντάμηνο του έτους είχαν εισπραχθεί 18,401 δισ. ευρώ ή 871 εκατ. ευρώ παραπάνω από τον στόχο, με ένα κύμα σαρωτικών κατασχέσεων να συμβάλλει καθοριστικά.

Την ίδια ώρα δεν φαίνεται σίγουρο ότι η θετική πορεία που παρουσιάζουν αυτή την στιγμή τα δημόσια έσοδα θα συνεχιστεί και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου καθώς οι απανωτές επιβαρύνσεις, βάσει και των τελευταίων πολυνομοσχεδίων που ψηφίστηκαν προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο νέας «έκρηξης» απλήρωτων φόρων και εισφορών.

Τα πρώτα στοιχεία από τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων

Τα φετινά εκκαθαριστικά των δηλώσεων φυσικών προσώπων είναι φουσκωμένα για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες αλλά και όσους δήλωσαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες η αιτία είναι η αύξηση των προκαταβολών φόρου στο 75% ( από 55%) , για τους έχοντες εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ οι επιβαρύνσεις προέρχονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Από τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί προκύπτουν  1.098.282 χρεωστικά εκκαθαριστικά με το μέσο φόρο στα 1.170 ευρώ και τις συνολικές προσδοκώμενες εισπράξεις στα 1,178 δισ. ευρώ.

Αντίθετα οι επιστροφές φόρου είναι μετρημένες. Μόλις 595.679 φορολογούμενοι σε σύνολο 3,3 εκατομμυρίων εκκαθαρισμένων δηλώσεων δικαιούνται επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 157 εκατομμυρίων ευρώ ή σε μέσα επίπεδα 264 ευρώ επιστροφή φόρου ανά δικαιούχο.

Οι επιστροφές αυτές είναι αβέβαιο αν ποτέ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων καθώς, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και συμβαίνει τα τελευταία χρόνια τυχόν επιστροφές φόρου συμψηφίζονται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις ακόμα και εάν αυτές δεν είναι ληξιπρόθεσμες.

Με δεδομένο ότι τον Αύγουστο έρχεται ο ΕΝΦΙΑ και μάλιστα αυξημένος για περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι επιστροφές φόρων εισοδήματος οι οποίες τελικά θα διενεργηθούν αναμένεται πως θα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.