Έρχεται "ζεστό" χρήμα με την έγκριση των 7,5 δισ.-Το νέο μνημόνιο με τον "κόφτη" & τα πρόσθετα μέτρα
Εγκρίθηκε σήμερα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ-ESM) η δεύτερη δόση των 10,3 δισ. ευρώ της οικονομικής βοήθειας του ESM προς την Ελλάδα. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ESM, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την πρώτη εκταμίευση αυτής της δεύτερης δόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιήσει για να καλύψει τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης χρέους και να βοηθήσει στην αποπληρωμή των εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου έρχονται μετά την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων ενεργειών από την ελληνική κυβέρνηση.
Ο γενικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «η σημερινή απόφαση για την αποδέσμευση 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα είναι μια αναγνώριση της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Έχει ψηφίσει νόμους που: θα μεταρρυθμίσουν το συνταξιοδοτικό σύστημα και το σύστημα φόρου εισοδήματος, θα δημιουργήσουν ένα νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, θα δώσουν τη δυνατότητα πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, και θα εισάγουν έναν αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής που θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι» και πρόσθεσε ότι «τα μέλη του ESM είναι επί της αρχής πρόθυμα να στηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας με μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, περιλαμβανομένων βραχυπρόθεσμων μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος. Αυτό εξαρτάται από τη συνεχή εκπλήρωση των προκαθορισμένων όρων από την Ελλάδα».
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης που απομένουν μετά την πρώτη εκταμίευση σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ θα είναι διαθέσιμα μετά την ολοκλήρωση μιας σειράς ορόσημων και την ικανοποιητική αποπληρωμή των εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών από την Ελλάδα.
Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα οι 41 σελίδες του νέου Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές και στις οποίες περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα που αποδέχθηκε η κυβέρνηση στην τρέχουσα αξιολόγηση, τα συμπληρωματικά μέτρα που απαρτίζονται από το αυτόματο «κόφτη» των δαπανών έως το 2019, ο οποίος θα ενεργοποιείται στην περίπτωση που δεν θα επιτυγχάνονται οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα και οι αποκρατικοποιήσεις, όπου εντάσσονται η πώληση του 5% του ΟΤΕ που κατέχει το ελληνικό δημόσιο και η μετοχοποίηση και πώληση μεριδίων από τις εταιρείες υδάτων (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ).
Τα κείμενα εγκρίθηκαν χθες από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ σήμερα το πρωί. Το συμπληρωματικό μνημόνιο φέρνει νέα μέτρα 5,6 δισ. ευρώ έως και το 2018, ενώ γίνεται αναφορά στα συνοδευτικά κείμενα για δημοσιονομική απόδοση 300 εκατομμυρίων ευρώ από παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια που θα φανεί κυρίως το 2018.
Παράλληλα ορίζει ότι ο «κόφτης» δεν υποκαθιστά τη μόνιμη εκ των προτέρων αποτίμηση των δημοσιονομικών κενών και την υιοθέτηση πολιτικών προσαρμογής που στοχεύουν στο να αποτρέψουν την πιθανότητα αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους, φέρνοντας νέα αποτίμηση κενού με την 2η αξιολόγηση.
Επίσης αναφέρει ότι απαιτείται συνεπής εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών για πολλά χρόνια κάτι το οποίο απαιτεί πολιτική δέσμευση, αλλά και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει όχι μόνο να συνεννοείται αλλά και να συμφωνεί με την Επιτροπή και το ΔΝΤ για όλες τις ενέργειες σχετικά με τους στόχους για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου πριν αυτοί οριστικοποιηθούν και υιοθετηθούν νομικά.
Το Συμπληρωμένο Μνημόνιο περιλαμβάνει τριών ταχυτήτων μέτρα:
-Μέτρα που ήδη ελήφθησαν τον Μάιο και Ιούνιο, επειδή ήταν προαπαιτούμενα, όπως οι αυξήσεις ΦΠΑ και ειδικών και έμμεσων φόρων (σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα τηλεφωνία κλπ), αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ κ.ά.
-Μέτρα που έπρεπε να είχαν ληφθεί αλλά μεταφέρονται ως προαπαιτούμενα τον Σεπτέμβριο. Αυτά είναι συνολικά τέσσερα μέτρα-εκκρεμότητες, δηλαδή μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του 5% που κατέχει το δημόσιο στο ΟΤΕ, ενιαίοι κανόνες παροχών για τους ασφαλισμένους, αλλαγές στα τιμολόγια για τους μεγάλους πελάτες (επιχειρήσεις) της ΔΕΗ και αλλαγές στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Στις «εκκρεμότητες δεν αναφέρεται η εξεύρεση ισοδύναμων από την κυβέρνηση, για να μην κόψει τις μισθολογικές αυξήσεις των ενστόλων και των υπολοίπων εργαζομένων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια στο δημόσιο. Συνεπώς, δεν φαίνεται πως οι θεσμοί έχουν δεχτεί να διασωθούν οι μισθοί τους.
-Νέα μέτρα που δρομολογούνται ήδη για Σεπτέμβριο – Οκτώβριο ή έως τον Ιανουάριο του 2017, κυρίως τα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα, αλλά και εφαρμογή μέτρων που συστήνει ο ΟΟΣΑ, όπως αλλαγές στα φάρμακα και στα φαρμακεία, στην Δικαιοσύνη (επιτάχυνση δικών), αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, ανακεφαλαιοποίηση των μη συστημικών τραπεζών.
Στο κείμενο τονίζονται οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν όλα τα υπουργεία -όχι μόνο το υπουργείο Οικονομικών- και συμφωνείται πως η συνεπής μακροχρόνια εφαρμογή των πολιτικών απαιτεί πολιτική δέσμευση. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως δεν θα πρέπει απλώς και μόνο να συνεννοείται, αλλά και να συμφωνεί με την Επιτροπή και το ΔΝΤ για όλες τις ενέργειες σχετικά με τους στόχους για την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου, πριν αυτοί οριστικοποιηθούν και υιοθετηθούν νομικά.
Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν
Στα έγγραφα καταγράφονται πέντε σημαντικοί κίνδυνοι για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής που σχετίζονται με:
-Την αποτυχία της κυβέρνησης να υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων,
-Ένα υψηλότερο από το αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο της προσφυγικής κρίσης στο εμπόριο και στον τουρισμό,
-Το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου
-Την πιθανότητα μεγαλύτερων επιπτώσεων από παρατεταμένους κεφαλαιακούς ελέγχους,
-την έλλειψη προόδου από τις αρχές και τις τράπεζες κατά την εκπόνηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εξυγίανση και την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών καθώς “θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν περισσότερη ρευστότητα για να υποστηρίξουν έτσι ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και της απασχόλησης” επισημαίνεται από την Επιτροπή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων
Επικαιροποιημένες Ιδιωτικοποιήσεις
Έκθεση Συμμόρφωσης