Ευκλ. Τσακαλώτος: Αποτυχία, εάν δεν γίνουν εμφανή τα σημάδια ανάκαμψης

«Θα έχουμε αποτύχει, εάν σ’ ένα χρόνο από τώρα δεν είναι εμφανή τα σημάδια της ανάκαμψης» παραδέχθηκε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο «Euronews». Ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για έναν «οδικό χάρτη» εξόδου από την κρίση, ο οποίος περιελάβανε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη δέσμευση για το χρέος.

«Νομίζω ότι η απόφαση της 24ης Μαΐου οδηγεί στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και στην εκταμίευση της δόσης. Παράλληλα, πετύχαμε μια καλή συμφωνία για το χρέος» σημείωσε σχετικά και εξήγησε ότι η απόφαση του Eurogroup προβλέπει με σαφήνεια ότι «οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν θα ξεπερνούν το 15%».

Ερωτηθείς για τα μέτρα λιτότητας, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα ήταν εμπροσθοβαρές και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα «ξεδιπλώσει» την αναπτυξιακή της ατζέντα. Η προσπάθεια μας θα ενισχυθεί από την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πρόσθεσε και εκτίμησε ότι η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε επιστροφή επενδυτών.

«Οι πολίτες μας ψήφισαν γιατί ξέρουν ότι θα εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα με την μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία» τόνισε με νόημα ο κ. Τσακαλώτος και παρέπεμψε στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και φορολογικού συστήματος. Αναφερόμενος στο Brexit, κατέστησε σαφές ότι «το καλύτερο είναι η Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση», καθώς «θα υπάρξουν και άλλες φυγόκεντρες δυνάμεις».