Λιτότητα φέρνει το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο - Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας

Εντός του Ιουνίου το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει ετοιμάσει και δημοσιοποιήσει το αναθεωρημένο δημοσιονομικό πλάνο, το οποίο θα έχει χρονικό ορίζοντα από το 2017 μέχρι και το 2020. Το πλάνο που φέρνει μέτρα λιτότητας για τουλάχιστον τρία χρόνια, προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2020. Αυτή ήταν άλλωστε και η λύση για την ελάφρυνση του χρέους που ενέκρινε το Eurogroup της 24ης Μαΐου και το ΔΝΤ.

Για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, που από το ΔΝΤ έχει θεωρηθεί μη ρεαλιστικός στόχος, θα θα πρέπει να ληφθούν και νέα μέτρα, εκτός αυτών που είναι γνωστά και έχουν ήδη ψηφιστεί.

Αν και τόσο ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλούμ όσο και ο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια αλλαγή των στόχων σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά από το 2018, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση.

Αυτό σημαίνει ότι δεν αναμένεται να ληφθεί άμεσα κάποια απόφαση για μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς θα πρέπει πρώτα να “μιλήσουν” οι αριθμοί που θα προκύψουν από την ανταπόκριση της Ελλάδας στις υποχρεώσεις της.

Ακόμη, η εφαρμογή του “δημοσιονομικού κόφτη” σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις και την αύξηση των έμμεσων φόρων, με βάση το νομοσχέδιο, θα διαρκέσει μέχρι και το 2019. Παρ΄όλα αυτά, οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο “κόφτης” ήρθε για να μείνει, ειδικά αν οι Θεσμοί προχωρήσουν σε αποφάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέος.

Η ανάκαμψη της οικονομίας 

Σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας, στο μεσοπρόθεσμο προβλέπεται ότι από ύφεση 0,3% του ΑΕΠ που αναμένεται φέτος, η οικονομία θα περάσει σε ανάπτυξη από το 2017, καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης 2,7% του ΑΕΠ. Το 2018 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να φτάσει το 3,1% του ΑΕΠ, το 2019 το 2,8% και το 2020 το 2,5%.

Βάσει του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, προβλέπονται έσοδα ύψους 6,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2018. Ωστόσο, στο μεσοπρόθεσμο θα εξηγείται αναλυτικά και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων για τα επόμενα χρόνια. Αναμένεται να γνωστοποιηθεί και το πρόγραμμα αξιοποίησης για το 17% της ΔΕΗ ,την ΕΥΔΑΠ ,την ΕΥΑΘ, τον ΟΛΘ,την ΔΕΠΑ, τα ΕΛΤΑ, το ποσοστό τους δημοσίου στον ΔΕΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος» και γενικότερα την αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου.

Τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους 

Σχετικά με τις προβλέψεις για το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, εκτιμάται σταδιακή αποκλιμάκωση του από το 182,9% το 2016, στο 181.8 % το 2017 και το 172,5% το 2018. Στην συνέχεια λόγω και της εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα σημειωθεί μεγαλύτερη μείωση που θα φτάσει το 165,4% του ΑΕΠ το 2019 και το 158,4% του ΑΕΠ το 2020 .