"Παγώνει" την εκταμίευση το Βερολίνο - Προηγούνται τα προαπαιτούμενα

Για “γερά νεύρα” είναι οι εξελίξεις σχετικά με την εκταμίευση της δανειακής δόσης στην Ελλάδα καθώς η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, ανέβαλε την απόφαση για την εκταμίευση των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο λόγος είναι ότι το Βερολίνο απαιτεί έμπρακτες δεσμεύσεις αναφορικά με τα προαπαιτούμενα που απομένουν και μόνο τότε θα ασχοληθεί με τη δόση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στην Επιτροπή ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοικωνιστών (CDU/CSU), Εκχαρτ Ρέμπεργκ, «δεν αποδεσμεύσαμε σήμερα ακόμη την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διότι η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων εκκρεμεί».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «όταν αυτά θα έχουν υλοποιηθεί, θα ασχοληθούμε εκ νέου με το θέμα» επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν διακρίνονται πια σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Αίτημα από το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας το οποίο έφερε την υπογραφή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε υποβληθεί χθες, το οποίο τόνιζε πως η έγκριση εξαρτάται από την τελική επιβεβαίωση της εφαρμογής των μέτρων εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης.

Το ίδιο έγγραφο ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν μπόρεσαν να δώσουν στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης μια οριστική επιβεβαίωση για αυτό το θέμα, ωστόσο αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα.

Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών τόνισαν ότι «αύριο, και τυπικά, το EuroWorking Group, που πραγματοποιείται στο Ελσίνκι, θα επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα των συμφωνημένων μέτρων».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στη συνέχεια το EuroWorking Group θα ενημερώσει και επίσημα τα κοινοβούλια των κρατών – μελών προκειμένου τα τελευταία να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης.