Τσακαλώτος: Ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ως το Σεπτέμβρη & "Φρένο" στα σενάρια περί Grexit

Την εκτίμηση ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την οικονομική ανάταση της χώρας εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο Bloomberg, μετά την εξέλιξη αυτή και την δρομολόγηση διαδικασιών για την αναδιάρθρωση του χρέους θα μπει οριστικό τέλος των σεναρίων για Grexit.

O κ. Τσακαλώτος σημείωσε ακόμη πως οι κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls) ήδη περιορίζονται και σύντομα είναι πιθανό να καταργηθούν εντελώς.  «Ευελπιστώ ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε κάποια σημαντική εξέλιξη σε αυτό το επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι μπορεί να δρομολογηθεί μετά την αποπληρωμή των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. «Είμαι σίγουρος ότι το ελληνικό χρέος θα γίνει επιλέξιμο για το QE ως το Σεπτέμβριο», δήλωσε.

«Απ’ τη στιγμή που ενταχθούμε στο QE και δρομολογηθούν οι εξελίξεις αναφορικά με το χρέος, τότε θα αποσυρθεί μία και καλή το σενάριο του Grexit. Τότε θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος και για τους επενδυτές», πρόσθεσε ο Υπ. Οικονομικών.

Το QE, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και μία γενική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος είναι οι τρεις παράγοντες – κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο – που θα συμβάλλουν στην προσπάθεια της Ελλάδας να αντιπαρέλεθει το οικονομικό κόστος απ’ τη δημοσιονομική προσαρμογή.

«Έχω την αίσθηση ότι μέχρι το φθινόπωρο, εάν ο κόσμος αρχίζει να αισθάνεται ότι όλα βαίνουν καλώς, τότε θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε μία βελτίωση του οικονομικού κλίματος», κατέληξε.