"Κόβει τα φτερά" των ανατολικοευρωπαίων η ΕΚΤ - Δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης στην Ευρωζώνη

“Φρένο”στα σχέδια για ένταξη στο ευρώ βάζει σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία ξεκαθαρίζει ότι κανένα από τα επτά πιθανά μελλοντικά μέλη της Ευρωζώνης – τα 6 ανήκουν στο πρώην κομμουνιστικό μπλοκ – δεν πληροί τα κριτήρια ένταξης, καθώς δεν ικανοποιούνται όλες οι οικονομικές και νομικές προϋποθέσεις, παρά τη σημαντική πρόοδο των τελευταίων ετών.

Όπως εξηγεί αναλυτικά η ΕΚΤ, στις επτά χώρες της Ε.Ε., οι οποίες βρίσκονται εκτός Ευρωζώνης (Βουλγαρία, Τσεχία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σουηδία), εξακολουθούν να υπάρχουν ασυμβατότητες ως προς την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών – τόσο τη θεσμική όσο και οικονομική – καθώς και την προσωπική ανεξαρτησία.

Τα πιθανά μέλη καταγράφουν αργούς ρυθμούς προόδου, ενώ κανένα ουσιαστικά δεν ορίζει μια ημερομηνία-στόχο για ένταξη, κάτι που υποδηλώνει ότι κανένα νέος μέλος δεν θα γίνει δεκτό στην ευρωζώνη αυτή τη δεκαετία.

«Σε καμία από τις επτά εξεταζόμενες χώρες το νομικό πλαίσιο δεν ήταν πλήρως συμβατό με το σύνολο των απαιτήσεων για την υιοθέτηση του ευρώ», ανέφερε η ΕΚΤ στην Έκθεση για τη Σύγκλιση που δημοσιεύεται ανά διετία.

Σημειώνεται ότι μια σειρά πρώην κομμουνιστικών χωρών, περιλαμβανομένων της Σλοβενίας, της Σλοβακίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, εντάχθηκαν στην ευρωζώνη τα τελευταία επτά χρόνια. Ωστόσο, η πρόοδος σε μεγαλύτερες χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία ήταν πιο αργή. Η Ρουμανία, η Κροατία και η Βουλγαρία θεωρούνται ότι έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη πρόοδο ως προς την ένταξή τους, με τις χώρες αυτές να συζητούν έναν οδικό χάρτη για τον ορισμό μιας ημερομηνίας-στόχου.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά κριτήρια, τα πιθανά μέλη σημειώνουν σχετικά καλές επιδόσεις, με τα περισσότερα εξ αυτών να πληρούν τα κριτήρια για το έλλειμμα, τον πληθωρισμό και το χρέος.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η Σουηδία, η οποία αν και αξιολογείται τακτικά από την ΕΚΤ, ούτε που συζητά την ένταξή της, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τα δύο τρίτα των πολιτών της να αντιτίθεται στην συμμετοχή στην ευρωζώνη.