Γ. Κατρούγκαλος: Ουδέποτε τέθηκε θέμα κατάργησης 13ου - 14ου μισθού

«Ουδέποτε τέθηκε θέμα κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού, δεν ήταν μέσα στο μνημόνιο, πρόκειται για απολύτως κατασκευασμένη είδηση και την κατήγγειλα ως τέτοια”, τόνισε σήμερα το πρωί ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ρ/σ Alpha.

Ο Υπουργός Εργασίας σημείωσε πως “τώρα που κλείνει η αξιολόγηση και τερματίζεται η αβεβαιότητα, κάποιοι θέλουν να τη συντηρήσουν”, καταλογίζοντας ευθύνες σε εφημερίδες αλλά και στη Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας για το ΔΝΤ, εκτίμησε ακόμη πως “θα αποκρουστεί η θέση του ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις, δεν το θέλουν ούτε οι εργοδοτικές οργανώσεις. Για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων οι δανειστές, το ΔΝΤ, έχουν μια ιδεοληψία και εξακολουθούν να τις ζητούν. Προφανώς εμείς δεν το δεχόμαστε αυτό και το ΔΝΤ εμφανίζεται ξανά απομονωμένο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Μετά από τη λαίλαπα της πενταετίας είμαστε η πλέον απορυθμισμένη χώρα της Ευρώπης στα εργασιακά”, σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και συμπλήρωσε πως “προσπαθούμε να γυρίσουμε πίσω στο κοινωνικό μοντέλο … εμείς βάλαμε ως κεντρικό ζήτημα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Είχαμε πάνω από 200 κλαδικές συμβάσεις και τώρα έχουμε λιγότερες από 10”.

Σε ερώτηση για την κατάσταση στο Mega, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως “έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι.Έχουμε κάνει τρεις τριμερείς συναντήσεις στο υπ. Εργασίας. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι ανταποκρίθηκαν με ειλικρίνεια από την εργοδοτική πλευρά. Εκπροσωπήθηκαν (στις τριμερείς) από δικηγόρους. Η στάση τους θα έλεγα ότι αγγίζει τα όρια της κοροϊδίας” σχολίασε.

Σε ό,τι αφορά την εταιρεία Πυρσός και το ξενοδοχείο Athens Ledra, ο Υπουργός είπε ότι “δυστυχώς υπάρχουν πλούσιοι επιχειρηματίες με χρεοκοπημένες επιχειρήσεις. Η εργασιακή ζούγκλα φτάνει σε αυτά τα έσχατα φαινόμενα”.

Πρόσθεσε ότι “δεν έχουμε κάνει ακόμα ό,τι περιμένει από εμάς ο κόσμος αλλά προσπαθούμε. Στις περισσότερες περιπτώσεις μέσω ανώνυμων εταιρειών κρύβουν το ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης”.

Τέλος, μιλώντας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για “αλλαγές με συναίνεση”. Αναφέρθηκε στην κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και κατέληξε λέγοντας ότι “πρέπει να πάψει το πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχει ειδική μεταχείριση. Θέλουμε να ξαναδώσουμε δύναμη στον απλό άνθρωπο”.