Απειλές από τραπεζικούς κολοσσούς ότι θα φύγουν σε περίπτωση Brexit

Σαφείς προειδοποιήσεις για χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας και αλλαγή της έδρας τους στέλνουν στο Λονδίνο παγκόσμιοι τραπεζικοί κολοσσοί, λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου, για την έξοδο ή όχι της χώρας από την Ε.Ε. Οι τράπεζες της Wall Street έχουν ήδη καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να είναι προετοιμασμένες στο ενδεχόμενο Brexit.

Eάν η Βρετανία ψηφίσει την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε είναι πιθανό κάποιες αμερικανικές τράπεζες να αποφασίσουν να ματαιώσουν δραστηριότητες που επηρεάζουν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Oι πέντε μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες απασχολούν 40.000 άτομα στο Λονδίνο,το οποίο εξυπηρετεί τις αμερικανικές τράπεζες ως δίοδος για την ενιαία αγορά, παρέχοντας υπηρεσίες με έδρα το Σίτι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η JP Morgan, Goldman Sachs και Morgan Stanley κατέλαβαν τις τρεις κορυφαίες θέσεις με τις μεγαλύτερες προμήθειες από την παροχή υπηρεσιών επενδυτικής τραπεζικής στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ένα Brexit θα ακύρωνε τον σκοπό να διατηρήσουν οι αμερικανικές τράπεζες ορισμένες μονάδες στο Λονδίνο, τις οποίες δημιούργησαν λόγω της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, έκανε τη θέση του σαφή, καθώς τόνισε ότι, σε περίπτωση Brexit, η αμερικανική τράπεζα θα περικόψει έως και 4.000 θέσεις εργασίας.

«Θα ήταν καταστροφική εξέλιξη για τη βρετανική οικονομία η έξοδος από την Ε.Ε.» τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας, η οποία διατηρεί 16.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία. Όπως εξήγησε, η έξοδος από την Ε.Ε. θα συνεπάγεται την αλλαγή της νομοθεσίας για τον τρόπο συνεργασίας των τραπεζικών ιδρυμάτων στο πλαίσιο των 28 χωρών – μελών της Ε.Ε. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτό θα σήμαινε λιγότερες θέσεις εργασίας στη Βρετανία και περισσότερε σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποστείλει ήδη επιστολές με τις οποίες ζητάει πληροφορίες σε τράπεζες που έχουν μεγάλη έκθεση στη Βρετανία, ενώ έχει ζητήσει από τις διοικήσεις μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών να την ενημερώσουν λεπτομερώς για τα μέτρα που λαμβάνουν ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη έξοδο. Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης ζήτησαν να πληροφορηθούν πώς θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες το σοκ που θα προκαλούσε το Brexit στις αγορές, αλλά και τι αλλαγές θα έκαναν στο επιχειρηματικό τους μοντέλο ώστε να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.

Η κίνηση της ΕΚΤ εντάσσεται στον ρόλο της ως εγγυητή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη, ο οποίος πρέπει να προετοιμάζεται για κάθε αρνητικό ενδεχόμενο, παράλληλα όμως αντανακλά την αυξανόμενη αβεβαιότητα για την έκβαση του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.