Σε αναπτυξιακή τροχιά ο Όμιλος ΕΛ.ΠΕ και το 2016 - Αύξηση κερδών & άνοιγμα σε νέες αγορές

HELPE_2016_008Η αναπτυξιακή τροχιά στην οποία βρίσκεται ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ επιβεβαιώθηκε κατά την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης, κατά την ομιλία του, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του ομίλου και την περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων το 2016 και το 2017 .

HELPE_2016_003Ο κ. Στεργιούλης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι εξετάζεται επέκταση σε νέες αγορές, όπου τα ΕΛΠΕ δεν έχουν παρουσία σήμερα και όχι μόνο στον τομέα των καυσίμων αλλά και στον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο κ.α. ενώ αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες είπε ότι μεγάλοι “παίκτες” ζητούν συνεργασία με την εταιρία για τις δραστηριότητες στη Δυτική Ελλάδα όπου οι πρώτες ενδείξεις, όπως είπε, είναι ενθαρρυντικές.

Στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στη συμφωνία με το Ιράν λέγοντας ότι τα ΕΛΠΕ ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρία που συνήψε συμφωνία με τη χώρα αυτή για την προμήθεια αργού αλλά και για την αποπληρωμή του χρέους και πρόσθεσε ότι η συμφωνία με τη ρωσική ROSNEFT που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της Ρωσίας Β. Πούτιν στην Αθήνα, μπορεί επίσης να αποδώσει σημαντικά οφέλη όχι μόνο στον τομέα της προμήθειας αργού αλλά και στη διαχείριση των προϊόντων στην περιοχή της Μεσογείου.

Τέλος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ασφάλειας υπενθυμίζοντας το σοκ που υπέστη ο όμιλος πέρυσι λόγω του δυστυχήματος που συνέβη στο διυλιστήριο του Ασπρόπυργου κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης.

Η ομιλία και η παρουσίαση του κ. Γρ. Στεργιούλη:

stergioulis parousiasi_Stergioulis (1)

HELPE_2016_006O Πρόεδρος του ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ε. Τσοτσορός, στην ομιλία του, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο Όμιλος  αντιμετώπισε με επιτυχία τις προκλήσεις του 2015 (capital controls, δανεισμός κλπ) και σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.   Όπως είπε, την περασμένη χρονιά ο όμιλος πέτυχε ιστορικό υψηλό εξαγωγών – στους 6,9 εκατ. τόνους, αύξησε την παραγωγή του στους 12,8 εκατ. τόνους και τις πωλήσεις στους 14,1 εκατ. τόνους, ήτοι στα  υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξη (6) ετών. Συνακόλουθα, πέτυχε ιστορικό ρεκόρ ετήσιων συγκρίσιμων κερδών (EBITDA) ύψους 758 εκατ. ευρώ, αυξημένων έναντι του 2014 κατά 81,8 % και λειτουργικά κέρδη 245 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 289 εκατ. ευρώ το 2014, καθώς επίσης και υψηλή κερδοφορία με EBITDA 169 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο  του 2016.

HELPE_2016_009Ο κ. Τσοτσορός αφιέρωσε εκτενέστατο τμήμα της ομιλίας του στην ανάλυση του παγκόσμιου οικονομικού και αναπτυξιακού περιβάλλοντος και στους παράγοντες που το επηρεάζουν, καθώς και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τον Όμιλο και την στρατηγική που θα ακολουθήσει σε μία περίοδο «Παγκόσμιων ραγδαίων αλλαγών».

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Ε. Τσοτσορού: 02062016_omilia_Tsotsoros (1)