Αισιοδοξία από Κυβέρνηση και Ευρωπαίους για την εκταμίευση της δόσης

“Η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ είναι πολύ κοντά”, εκτίμησε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο CNBC.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε πως “υπάρχει ένα πλαίσιο – ένας οδικό χάρτης – στον οποίο έχουμε συμφωνήσει” και πρόσθεσε ότι σ’ αυτόν τον οδικό χάρη, περιλαμβάνεται τόσο η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όσο και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Κατέληξε λέγοντας πως “εναπόκειται στην Ελλάδα η εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων και η εφαρμογή όλων των αναγκαίων δράσεων για την απελευθέρωση της δεύτερη δόσης”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο CNBC.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός σχολίασε πως “έχει κλείσει το 99% των εκκρεμοτήτων, σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης”.

“Υπάρχουν ορισμένα επιπλέον πράγματα, αλλά νομίζω ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε φθάσει λίγο – πολύ σε συμφωνία” επεσήμανε ο Έλληνας Υπουργός.

Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί, “χωρίς περαιτέρω σημαντικές καθυστερήσεις” και απέδωσε τις πρόσφατες ολιγωρίες στον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα του προγράμματος.

“Υπάρχουν ορισμένα πολύ ευαίσθητα θέματα, τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης διαχείρισης” έσπευσε να διευκρινίσει.

Ο Υπουργός Οικονομίας, κατέληξε σχολιάζοντας πως “είμαστε σ’ ένα κρίσιμο σημείο, αλλά όλα τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι πλέον, ανοίγουμε τον δρόμο για την επιστροφή τόσο των μεσοπρόθεσμων, όσο και των μακροπρόθεσμων επενδυτών στην Ελλάδα”.