Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για την έκταση στο Ελληνικό, δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας.
Μάλιστα, η χώρα μας έχει συμφωνήσει για την πώληση της έκτασης του Ελληνικού από το 2014 με το αντίτιμο των 915 εκατ. ευρώ, σε κοινοπραξία με επικεφαλής την Lamda Development αλλά και τη συμμετοχή από τη Κίνα και το Abu Dhabi, όμως οι αντιδράσεις από τους δήμους αλλά και μία σειρά τεχνικών προβλημάτων καθυστέρησαν τη διαδικασία.
«Κάνουμε διαπραγμάτευση για να βελτιώσουμε κάποιους όρους και βρίσκουμε ανταπόκριση», σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας και πρόσθεσε ότι «η σύμβαση δεν μπορεί να αλλάξει στα ουσιώδη, αλλά μπορούν να γίνουν βελτιώσεις. Το κρίσιμο είναι να λυθούν τα προβλήματα και να ξεκινήσει το έργο, γιατί είναι σημαντικό. Πρέπει να υπάρξει τελική απόφαση που θα πείθει την κοινωνία. Αν δεν πειστεί η κοινωνία ότι είναι προς όφελός της ένα τόσο μεγάλο έργο δεν μπορεί να προχωρήσει».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας ζητήσαμε ένα μήνα παράταση, αλλά υπάρχει πίεση από τους θεσμούς για να κινηθούμε γρηγορότερα. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, αναφερόμενος στα συνολικά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει 2 δισ. ευρώ φέτος από τα 6 δισ. που προβλέπονται στο νέο πρόγραμμα διάσωσης έως και το τέλος του 2018.
Σχολιάζοντας το πρόγραμμα των 19 αποκρατικοποιήσεων σημείωσε ότι «δέσμευση της χώρας είναι να βρούμε 6 δισ. ως τα τέλη του 2018. Από αυτές τις αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να βρεθεί το ποσό και στόχος είναι είτε να μη χρειαστούν όλες, είτε να συγκεντρωθούν ακόμα μεγαλύτερα έσοδα» και πρόσθεσε ότι θα διατεθούν μειοψηφικά ποσοστά στις εταιρίες ύδρευσης, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, με το Δημόσιο να διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών.
Το υπερταμείο
Αναφερόμενος στο θέμα του νέου ταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις τόνισε ότι πρέπει να φύγουμε από την εύκολη αντιπαράθεση και επεσήμανε ότι όποιος είναι στην κυβέρνηση υποχρεώνεται να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας έπρεπε να είναι δική μας απόφαση και υπογράμμισε ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βγούμε από την κρίση, να σταματήσουμε να κόβουμε μισθούς και να αυξάνουμε φόρους. Προϋπόθεση για αυτό είναι να αξιοποιήσουμε την περιουσία μας».
Η ιδέα του Ταμείου είναι σωστή, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και αναφέρθηκε για τις δύο διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του Ταμείου και το ΤΑΙΠΕΔ. «Το ΤΑΙΠΕΔ έπρεπε ό,τι παίρνει να το πουλήσει. Αντίθετα το νέο Ταμείο, με τη μεγάλη διάρκεια, έχει πολλές επιλογές αξιοποίησης. Το Ταμείο θα δίνει το μισό για την ανάπτυξη, κάτι που δεν μπορεί να κάνει το ΤΑΙΠΕΔ» κατέληξε ο κ. Πιτσιόρλας.