Μαραθώνιο αναμένεται να είναι το αποψινό Eurogroup για την Ελλάδα ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αλλά και να εκταμιευθεί η δόση.
Γύρω στις 21:20 η συνεδρίαση διεκόπη ώστε να βρεθεί το κομβικό σημείο σύγκλισης με το ΔΝΤ αναφορικά με το χρέος προκειμένου να εξασφαλιστεί η παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα.
Μέχρι αυτή την ώρα, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξετάζουν τον τρόπο ώστε να κλείσει η αξιολόγηση προκειμένου να εκταμιευθεί η δεύτερη δόση από τον ESM, ύψους 10,3 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας του ελληνικού κράτους και την εξυπηρέτηση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
Αυτό για να γίνει, χρειάζεται τρεις “υποσυμφωνίες” οι οποίες αφορούν στη νομοθέτηση και τον έλεγχο των μέτρων της πρώτης αξιολόγησης, τη νομοθέτηση των μέτρων έκτακτης ανάγκης («κόφτης») και την εύρεση μιας λύσης ως προς τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Αφήνοντας στην άκρη τις δύο πρώτες προϋποθέσεις καθώς εκεί υπάρχει κλίμα συμφωνίας, το κρίσιμο ζήτημα είναι η λύση για το τι θα γίνει με το χρέος ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα (που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε «απαραίτητο»), κάποια κράτη-μέλη της ευρωζώνης δεν μπορούν να λάβουν έγκριση από τα εθνικά τους κοινοβούλια για την εκταμίευση της δόσης, αφήνοντας την Ελλάδα «στον αέρα».
Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο ενδεχόμενα για το αποψινό Eurogroup, ένα καλό κι ένα κακό:
Η καλή έκβαση…
Σύμφωνα με το θετικό σενάριο, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ θα συμφωνήσουν μεταξύ τους για το χρέος. Έτσι, αφού ολοκληρωθεί η έκθεση συμβατότητας της Επιτροπής (που εξετάζει το κατά πόσο τα μέτρα που ψηφίστηκαν συμβαδίζουν με τη συμφωνία), τα κοινοβούλια των κρατών-μελών θα δώσουν το πράσινο φως στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης να εκταμιεύσει το πρώτο μέρος της δόσης.
Και η κακή…
Το αρνητικό σενάριο “λέει” ότι οι δύο πλευρές δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους για το χρέος, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να αποχωρήσει από το πρόγραμμα. Αυτό θα προκαλούσε κλίμα αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία.
Ωστόσο πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι επιθυμία όλων είναι η συμφωνία για το χρέος. Από εκεί και πέρα, ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση αυτό ελάχιστες επιπτώσεις θα έχει για την Ελλάδα μια και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμφωνηθεί σε μια μελλοντική συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου αναφέρουν ότι «σύμφωνα με κοινοτική πηγή, σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι 19 υπουργοί αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, παρ΄όλο που υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες όμως θα περιληφθούν στην τελική δήλωση. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή αυτές οι εκκρεμότητες δεν είναι καθοριστικές και θα επιλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες».
Δημοσιεύματα του Reuters μεταδίδουν πως «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά η οριστική έγκριση του βήματος αυτού θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε κάποιες διαστάσεις της ελληνικής νομοθεσίας. Δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες σχετικά με τις «διορθώσεις» αυτές. Οι υπουργοί αναμένεται κατά συνέπεια να ζητήσουν από τους υφυπουργούς να επιβλέψουν τις απαιτούμενες τροπολογίες μέσα σε ένα διάστημα που θα διαρκέσει μία ως δύο εβδομάδες και κατόπιν να δώσουν το οριστικό πράσινο φως, σύμφωνα με τις πηγές του Ρόιτερς στις Βρυξέλλες».
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Κάζιμιρ είπε ότι “Το σημαντικότερο είναι να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και να συμφωνήσουμε όσον αφορά τη δόση ώστε να δώσουμε στην Ελλάδα λίγο περιθώριο για να ανασάνει. Δεν θέλουμε άλλη μια κρίση ρευστότητας».
Ωστόσο το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ αναφέρει ότι ένα από τα ζητήματα που δυσκολεύουν τη συμφωνία, είναι η εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη Κυριακή κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, σχετικά με τη δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το εν λόγω Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί με το 40% του υπερβάλλοντος πλεονάσματος, αλλά και κάποια άλλα έσοδα, τα οποία, όμως, δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία που υπάρχει με τους Ευρωπαίους.
Την ίδια ώρα, η ανταποκρίτρια της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι δημοσιογράφος που ρώτησε τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αν όλα πηγαίνουν καλά στη συνεδρίαση του Eurogroup, εκείνος του απάντησε με ένα… ξερό «όχι».
“Μάχη” για το χρέος
Η απόσταση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για το χρέος παραμένει, με το Ταμείο να πιέζει για σημαντικά βραχυπρόθεσμα μέτρα.
“Μακρινό” παραμένει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και δεν θα επιλυθεί από το σημερινό Eurogroup, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, τονίζοντας ωστόσο ότι αναμένεται να εγκριθεί επί της αρχής η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδος.
Από τη μία, ορισμένα κράτη με “αρχηγό” τη Γερμανία, υποστηρίζουν ότι αν γίνει κάποια συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους -το οποίο η Ελλάδα δεν είναι ανάγκη να αρχίσει να το αποπληρώνει πριν από το 2023- τότε δεν θα υπάρχουν κίνητρα ώστε να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Από την άλλη το ΔΝΤ, το οποίο ακόμη επίσημα δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, εμμένει στην άποψη ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη και ότι πρέπει να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.
Ωστόσο, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να δεσμευτεί σε τίποτα πριν από το 2017, οπότε και θα γίνουν οι εκλογές στη χώρα του. «Θα πάρουμε αποφάσεις όταν χρειαστεί. Τώρα έχω εγώ τη νομιμοποίηση και το 2018 θα την έχουν εκείνοι που θα εκλέξει ο γερμανικός λαός το 2017» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, οι δανειστές θέλουν διευκρινήσεις και διορθώσεις σε μία σειρά ζητημάτων, όπως για παράδειγμα στα «κόκκινα δάνεια» και το ασφαλιστικό, με παράλληλο αίτημα για παρεμβάσεις στο ΕΚΑΣ. Επιπλέον, στο τραπέζι έχει τεθεί η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και το «πάγωμα» της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού.
Από την πλευρά τους οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να ζητήσουν από τους αναπληρωτές τους να επιβλέψουν τις απαιτούμενες διορθώσεις, σε διάστημα 1-2 εβδομάδων και στη συνέχεια να δώσουν την τελική έγκριση για την εκταμίευση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επόμενη εκταμίευση θα γίνει σε μηνιαίες δόσεις, έως τον Οκτώβριο, αλλά παραμένει ασαφές αν η κάθε εκταμίευση θα συνοδεύεται με τήρηση συγκεκριμένων όρων.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, κατατέθηκε συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «στη συνεδρίαση του Εurogroup γίνεται ένα μνημειώδες μπρα ντε φερ μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας. Το ΔΝΤ προσπαθεί να πιέσει τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα του χρέους, στο οποίο επιμένει. Από την άλλη πλευρά, ο Σόιμπλε εκβιάζει την Ελλάδα για νέα μέτρα ή και αλλαγές στα υπάρχοντα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί». Σύμφωνα πάντα με πηγές του Μαξίμου «η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω» και παρά τις διαφορές υπάρχει η αισιοδοξία πως το Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία.