Επιστολή Σόιμπλε στη Bundestag: Θετικός στην ελάφρυνση του χρέους - Ποιες προϋποθέσεις θέτει

Εμπιστευτική επιστολή προς τη γερμανική Βουλή έστειλε ο Υπουργός Οικονομικών Βόλγφκανγκ Σόιμπλε, στην οποία αναφέρει ότι είναι ανοιχτός σε ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Γερμανός πολιτικός εμφανίζεται διατεθειμένος να κάνει ένα βήμα “πίσω” απέναντι στις αξιώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αλλά μόνο μετά τις γενικές εκλογές στη Γερμανία το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Συνεχίζοντας η εφημερίδα, αναφέρει ότι ο Σόιμπλε ξεκαθαρίζει πως η όποια ελάφρυνση θα γίνει δεκτή με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα «εφαρμόσει πλήρως» όσα προβλέπει το Μνημόνιο, που λήγει το 2018.

Επίσης το δημοσίευμα τονίζει ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αναβάλει την απόφαση για ελάφρυνση του χρέους ως το 2018 προκειμένου να αποφύγει την ανάγκη να θέσει το ζήτημα στην Ολομέλεια της Μπούντεσταγκ, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι η έγκριση της επιτροπής προϋπολογισμού.

Τέλος, στην επιστολή, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να επαναλαμβάνει ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι «απαραίτητη», και υπόσχεται στους βουλευτές πως θα εργαστεί προς αυτή τη λύση.

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο Μνημόνιο, ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, εάν οι Ευρωπαίοι δε δεχτούν βαθιά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα το καθιστά βιώσιμο σε βάθος χρόνου.

Όπως αναφέρει η «Wall Street Journal», η πρόταση του Ταμείου είναι η παράταση της περιόδου χάριτος πριν αρχίσει η αποπληρωμή των δανείων στήριξης ως το 2040 καθώς και η επιμήκυνση της αποπληρωμής έως το 2080.