The More Things Change

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το ΔΝΤ κατέθεσε στους Ευρωπαίους εταίρους μας μια σειρά προτάσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που συμπεριλαμβάνουν την επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων έως το 2080 και τη χορήγηση περιόδου χάριτος έως το 2040.

Φυσικά, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι, και ιδιαίτερα οι Γερμανοί, δεν είδαν τις παραχωρήσεις αυτές με πολύ καλό μάτι, κάτι αναμενόμενο: οτιδήποτε μπορεί να ερμηνευθεί ως διευκόλυνση προς τους Έλληνες φοβούνται ότι μπορεί να τους κοστίσει με τα εκλογικά σώματα από τα οποία εξαρτάται η παραμονή τους στην εξουσία.

Στο μεταξύ, ετοιμαζόμαστε για άλλον ένα εξοντωτικό γύρο φορολόγησης, την αποτελεσματικότητα του οποίου ακόμη και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αμφισβητούν, λέγοντας βέβαια ότι η επιλογή αυξημένων φόρων, έναντι μέτρων περικοπής δαπανών ήταν ελληνικής έμπνευσης.

Πιθανότατα έχουν δίκιο και δεν μας εκπλήσσει που το λένε – οι ανόητες ιδέες βλέπετε μένουν συχνά ορφανές. Όμως, επειδή δεν είναι η πρώτη, αλλά η πολλοστή φορά που αφήνουν στην ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να ακολουθήσει ένα τέτοιο καταστροφικό μείγμα πολιτικής αναρωτιέμαι: για πόσο θα συνεχίσουν να στέλνουν το λογαριασμό στο μέλλον με την ελπίδα τα προβλήματα της Ελλάδας να λυθούν μαγικά;