WSJ: Το ΔΝΤ προτείνει η Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο για το χρέος μέχρι το 2040

Πιο γενναίες κινήσεις σε σχέση με αυτές του ESM ζητά η πρόταση του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η Wall Street Journal, η πρόταση του Ταμείου έχει τρεις άξονες: Πρώτον, ζητά η Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο στην Ευρωζώνη μέχρι το 2040. Δεύτερον, οι λήξεις των ομολόγων της χρηματοδοτικής βοήθειας να επεκταθούν για την περίοδο 2040 – 2080. Τρίτον, το επιτόκιο των δανείων της Ελλάδας προς την Ευρωζώνη να τεθεί στο 1,5% για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια.

Τι έχει προτείνει ο ESM 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει προτείνει και αποτελεί βάση συζήτησης μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης:

-Την επέκταση, κατά πέντε έτη, της μέσης ωρίμανσης των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το EFSF, στα 37,5 έτη
-Τη σταθεροποίηση της ετήσιας αποπληρωμής των δανείων του EFSF στο 1% του ΑΕΠ έως το 2050
-Τη θέσπιση πλαφόν 2% στο επιτόκιο των δανείων της Ελλάδας από το EFSF έως το 2050
-Την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που αποκόμισαν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά δάνεια, τα οποία θα ανέλθουν στα 8 δισ. ευρώ.

O ESM θεωρεί επίσης ότι τυχόν εναπομείναν ποσό από το “πακέτο” διάσωσης των 86 δισ. ευρώ, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθούν τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τέλος του προγράμματος.

Παράλληλα η ίδια η Wall Street Journal επικαλούμενη Ευρωπαίο αξιωματούχο, αναφέρει ότι δεν είναι ακόμα γνωστό αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα λάβει τελικά μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η πηγή τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες προσδοκίες από δεδομένα όσον αφορά την προοπτική συμμετοχής του Ταμείου στο τρίτο Μνημόνιο, αν και η συμμετοχή του είναι πολιτικά απαραίτητη για τη Γερμανία και άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Συνεχίζοντας η πηγή τόνισε ότι το καλύτερο σενάριο είναι ότι το ΔΝΤ να λάβει αποφάσεις για τη συμμετοχή του ή μη στο τρίτο Μνημόνιο έως τις αρχές του καλοκαιριού.

Το βασικό πρόβλημα του Ταμείου για το ζήτημα της Ελλάδας δεν είναι άλλο από το χρέος, καθώς παραμένουν οι διαφορές με τους ευρωπαίους εταίρους αναφορικά με το βάθος της ελάφρυνσης που απαιτείται ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο.

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στο ερχόμενο Eurogroup, της 24ης Μαΐου, ωστόσο ο ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε πως έως τώρα δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα συγκεκριμένο.