Το ΔΝΤ πιέζει την Ευρώπη για ελάφρυνση του χρέους

Άμεσες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος και τη διευθέτησή του ζητά επιτακτικά πλέον από τους Ευρωπαίους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ μεταξύ των θέσεων που εκφράζει το Ταμείο είναι και η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στην αντιπρόταση που φαίνεται ότι προωθούν οι Ευρωπαίοι και έχει να κάνει με την επιμήκυνση των λήξεων και της περιόδου το ΔΝΤ φαίνεται πως θα δεχθεί μονό εάν αυτή έχει βάθος 30ετίας και αφορά το σύνολο των δανείων. Το ΔΝΤ φαίνεται πως έχει και τη στήριξη της Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιού ο οποίος δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει κάποια παραχώρηση στις συζητήσεις για το χρέος.

Επί του παρόντος, ο Β. Σόιμπλε είναι ανένδοτος, επιμένοντας ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος είναι πρόωρη. Στην ουσία το Βερολίνο εμφανίζεται πρόθυμο να συζητήσει τώρα μόνο για έναν οδικό χάρτη και ενδεχόμενα “εργαλεία”, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει πρώτα να πιστοποιηθεί η επίτευξη του πλεονάσματος και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο τέλος προγράμματος και εν συνεχεία να ληφθούν αποφάσεις αλλά μόνο αν χρειαστεί.

Όσον αφορά, δε, στο σχέδιο για πλαφόν στο ύψος των επιτοκίων αποπληρωμής των δανείων, απορρίπτεται, σύμφωνα με πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Spiegel.